cím
Leírás
Jelentőségében a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Igaz, hogy hosszú ideig igencsak megvetéssel tekintettek rá Európa-szerte, de mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó gabonája lett. A rozsban számos ásványi anyag megtalálható, többek között: nitrogén, kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán, cink, foszfor, szelén, réz, kazein, A-, B- (B1, B3), E-, K-vitaminok, foszfor, fehérjék, lassan felszívódó cukrok, keményítő, szerves só és nem utolsó sorban sok-sok rost. A rostokban gazdag rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt, valamint több ásványi anyagot tartalmaz, mint más gabona.
A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így rostban, vitaminokban gazdag lisztet kapunk. A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett, hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek kialakulását, csökkentik a koleszterinszintet, továbbá a vérnyomást. Ezen kívül elhízni is nehezebb tőlük, mert kevesebb mennyiségtől is jól lakunk.
Gluténérzékenyek ne fogyasszák a rozsból készült termékeket, mert glutént tartalmaznak és ezeknél a személyeknél allergiát válthat ki.
Információk
Főkategória | Tészták |
Összetevő | Búza |
Típus | Fusilli |
Jellemző | Teljes Kiőrlésű |