Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, mely gátolja a szabadgyökök képződését, leginkább oly módon, hogy védelmezi egyes sejtek sejthártyáját, ezáltal pedig szignifikánsan hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához. Szabadgyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat. Az E-vitamin a védő hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését, illetve azok sejtkárosító hatását. E-vitamin szedése nagyon fontos olyanoknál, akik légszennyeződésnek vannak kitéve, mivel a légszennyezés egyrészt csökkenti a felszívódást, másrészt a hatására keletkező károk enyhítésében is jótékony hatású az E-vitamin. Azonban elsődleges módon bőrünkre, hajunkra fejti ki áldásos hatásait, így aki hosszú ideig szeretné megőrizni fiatalos külsejét, rugalmas, feszes bőrét, annak erősen ajánlott ezen vitaminban bővelkedő ételek fogyasztása: hidegen sajtolt olajok (szőlőmagolaj, tökmagolaj, búzacsíraolaj, mandula- és dióolaj), magvak, magvajak, avokádó, zab, hús, máj, tojás. Más, zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelén egyidejű fogyasztása. Gátolják viszont a koleszterinszint csökkentésére felírt epesavkötő gyanták (kolesztiramin vagy koloesztipol tartalmú gyógyszerek), valamint a transzzsírsavak.