Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

STOP Glutén!

 gluténmentesen

 

 

A gluténmentes étrendben tiltott a sikér, azaz a glutén. Node, mi is az a sikér egészen pontosan? A sikér két fehérje keveréke. Búza esetében kb. 75% gliadin és 25% glutenin. Mivel ezek növényi eredetű fehérjék, nem számítanak teljes értékű fehérjének, vagyis nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Minél több sikért tartalmaz egy liszt, általánosan elmondható, hogy annál jobb minőségű is. A sikér szuperereje: a tésztát rugalmassá, gyúrhatóvá, nyújthatóvá, formázhatóvá teszi, mert a kelesztésnél keletkező szén-dioxid feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi. A vizet megköti, de nem oldódik vízben. Megfelelő hőmérsékletű és idejű sütés hatására ropogós héjú, belül puha pékáruk készülhetnek általa. Azonban pont a sikér a cöliákiások legnagyobb ellensége. A cöliákia (régi elnevezése: lisztérzékenység) kialakulásért a gluténban lévő gliadin a felelős. Az arra hajlamos egyéneknél az élet bármely szakaszában beindulhat az autoimmun-folyamat, mely súlyos egészségkárosodást okoz a vékonybél bolyhainak tönkretételével, sorvadásával, ami pedig gyulladáshoz, felszívódási zavarhoz vezet. Mindez alultápláltságot, tápanyaghiányos állapotot vonhat maga után, végső soron pedig a szervezet legyengülését. Gluténmentes diétával a betegség megállítható, véglegesen tünetmentessé tehető, ugyanis a bélbolyhok képesek regenerálódni.

 

Gluténmentes étkezésben fekete listásak a búza, rozs, valamint árpa tartalmú élelmiszerek. Sok esetben a zabot is ide soroljuk, pedig a zab alapvetően gluténmentes, viszont a legtöbb esetben a tárolás, szállítás, őrlés során szennyeződik más, glutén tartalmú gabonaszármazékokkal, így a jelöletlen zabot gluténnal szennyezettnek kell tekinteni. Csak a “gluténmentes” jelöléssel ellátott zabot, zabkészítményt vagy pékárut, kekszet szabad beépíteni a gluténmentes étrendbe! A gluténmentes termékek magasabb ára miatt sokan inkább rizsből és kukoricából készült liszteket kezdenek el használni az új étrendre való áttérés vègett. Köretként burgonyát vagy szintén rizst fogyasztanak, az étrendjük rosttartalma ezért összességében jelentősen csökken, ha pedig az étkezés alacsonyabb rostbevitellel jár - amihez gyakran további fontos, a magas rosttartalmú gabonákban megtalálható tápanyagok (pl. B-vitamin csoport, E-vitamin, kálium, foszfor, cink) hiánya is társul -, az növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A magas rosttartalmú étkezés egészségvédő hatása mára már nem tudományos vitatéma, hanem megállapított tény. Több vizsgálat is alátámasztja, hogy segíti az emésztést, a vér lipid- és koleszterinszintjét csökkenti, a vércukorszintet természetes módon képes szabályozni.

 

Az ajánlott napi rostbevitel 25-40 gramm, amit gluténmentes étkezés mellett is be lehet iktatni, ha változatosan állítjuk össze az étrendet. A fehér rizslisztet felcserélhetjük magasabb rosttartalmú barna rizslisztre, esetleg alternatív gabonákból készült rostdús őrleményekre, mint például a köles-, hajdina-, vagy cirokliszt. Továbbá, ha sütéskor a szokásos lisztjeinket útifű maghéjjal is gazdagítjuk, akkor ezzel is növelni tudjuk a rosttartalmat. Köretként zöldségeket, hajdinát, kölest, quinoat fogyasztva, az étkezések között pedig gyümölcsöket nassolva biztosítani lehet a szükséges napi rostbevitelt. Jó hír, hogy nagyon sok élelmiszer eredendően gluténmentes, ilyenek a: rizs, kukorica, köles, hajdina, amaránt, szója, burgonya, hús, hal, zöldségek, gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatók.

 

 

 

Mivel helyettesítsük a búzalisztet?

 

 

A gluténmentes lisztekkel való sütés-főzés általában nem okoz gondot, mert például kevert tészták készítésekor elegendő több folyadékot, tojást, zsiradékot adni a hozzávalókhoz. Jól működik muffin, vagy piskóta tésztákkal. Kelt tészták készítése gluténmentes liszttel - például kukoricaliszttel - sajnos esélytelen. A megfelelő állag eléréséhez alternatív megoldásokra, adalékanyagokra is szükség lesz, de nem kell megijedni, nem egészségtelen dolgokról van szó, hanem a hatóságok által engedélyezett állagjavítókról. Ezen okokból kifolyólag használhatunk étkezési gumit, mint a xantángumi, guargumi, vagy növényi rostokat, mint a lupin, psyllium, pektin, agar-agar, lenmag, chiamag.

 

 

Guargumi/guarmagliszt

Az élelmiszeripar gélképzőnek, kőtőanyagként, a mezőgazdaságban állati takarmányként használják, valamint a gyógyszeriparban is használatos. Allergén anyagokat nem tartalmaz. Vízben oldódó, emészthetetlen élelmi rost, mely segíti az emésztőrendszer működését. A xantánhoz hasonlóan 1 teáskanálnyi mennyiség általában elegendő 15 dkg gluténmentes lisztből készült tésztához, a megfelelő állag eléréséhez. A legtöbb gluténmentes lisztkeverékben a guargumit és a xantángumit használják állományjavítóként.

 

Agar-agar

Magas rosttartalma a guargumihoz hasonlóan segíti az emésztés folyamatát. Legtöbbször zselésítésre használják.

 

Psyllium husk (útifű maghéj)

Több mint 80%-a élelmi rost, így a tészta megfelelő állományának elérése mellett az emésztőrendszerünk működésére is pozitív hatással bír. 1-2 kávéskanál psylliumot célszerű körülbelül 2 dl folyadékban elkeverni és ezután a tésztához keverni. Az útifű maghéj önállóan levesek, főzelékek sűrítésére is alkalmas, azonban íze meghatározó, célszerű fokozatosan beépíteni az étrendbe.

 

Szentjánoskenyérmag liszt

Nagy mennyiségű víz felvételére képes, így jó duzzasztó képességgel, zselésítő tulajdonsággal rendelkezik, leginkább péksütemények, gyümölcskészítmények, konzervek, fagylaltok készítésére alkalmazható.

 

Chia mag (azték zsálya)

Magas rost-, valamint jelentős telítetlen zsírsav tartalma miatt jó választás. Vízben oldva zselésítő anyagként pékáruk készítéséhez, pudingokhoz, joghurtokhoz, müzlikhez is passzol.

 

Almarost, burgonyarost

Szintén megtalálható számos előre elkészített pékáruban, lisztkeverékben. Természetes rosttartalmuk miatt jó duzzadóképességűek, megkötik a vizet és segítenek a kívánt tészta kialakításában.

 

 

Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, melyeket búza helyett használhatunk.

 

  •   A csicseriborsóliszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna- és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól muzsikál.
  •   A kölesliszt, fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, quinoa liszt a sütemények készítéséhez ajánlott.
  •   Egyéb hozzávaló, mely sütögetésnél még hasznos lehet: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti és ropogósabbá teszi a felszínét.

 

 

Gluténmentes lisztkeverékek

Ahhoz, hogy a gluténmentes lisztkeverékekből készült ételek a lehető legjobban hasonlítsanak a hagyományos lisztből készült ételekhez, keményítőket és adalékanyagokat kell felhasználni, így tulajdonképpen már bármilyen ételt elkészíthetünk. Vannak általánosan használható lisztkeverékek, valamint kifejezetten palacsintához, kenyérhez, kelt tésztához, muffinhoz vagy pizzatészta készítéséhez való mixek. Nézz be ide!

 

 

 

A táblázatban fogyaszthatóként feltüntetett alapanyagok akkor választhatóak a diétában, ha nyomokban sem található bennük glutént tartalmazó gabonaféle! Mindig olvassuk el a termék csomagolását és válasszuk a garantáltan gluténmentes változatot!

 

 

 

 

Lisztek

 

Gluténmentes

Búzaliszt

X

Finomliszt (BL51, BL55)

X

Fogós liszt, Rétes liszt

X

Kenyérliszt

X

Durumliszt

X

Graham liszt

X

Tönkölybúza liszt

X

Teljes kiőrlésű búzaliszt

X

Rozsliszt

X

Árpaliszt

X

Zabliszt - jelöletlen (nem garantáltan gluténmentes)

X

Gluténmentes zabliszt

Igen

Szójaliszt

Igen

Burgonyaliszt

Igen

Kukoricaliszt

Igen

Fehér rizsliszt

Igen

Barna rizsliszt

Igen

Kölesliszt

Igen

Hajdinaliszt

Igen

Amaránt liszt

Igen

Quinoa liszt

Igen

Mandulaliszt

Igen

Csicseriborsóliszt

Igen

Törökmogyoróliszt

Igen

Pisztácialiszt

Igen

Dióliszt

Igen

Mákliszt

Igen

Gesztenyeliszt

Igen

Kókuszliszt

Igen

Lenmagliszt

Igen

Tökmagliszt

Igen

Napraforgómagliszt

Igen

Szezámmagliszt

Igen

Kendermagliszt

Igen

Feketeköménymagliszt

Igen

Zöld banán liszt

Igen

Sárgaborsóliszt

Igen

Szőlőmagliszt

Igen

Sárgabarackmagliszt

Igen

Homoktövismagliszt

Igen

Csipkebogyómagliszt

Igen

Máriatövismagliszt

Igen

Gluténmentes lisztkeverékek

Igen

 

 

 

 

 

Köretek

Búza

X

Árpa

X

Rozs

X

Zab

X

Bulgur

X

Kuszkusz

X

Basmati rizs

Igen

Jázmin rizs

Igen

Barna rizs

Igen

Fehér rizs

Igen

Köles

Igen

Quinoa

Igen

Amaránt

Igen

Hajdina

Igen

 

 

 

 

 

Tésztafélék

Hagyományos tészta (búza alapú)

X

Durum tészta

X

Tönköly tészta

X

Rizstészta

Igen

Barna rizs tészta

Igen

Fekete rizs tészta

Igen

Quinoa tészta

Igen

Köles tészta

Igen

Hajdina tészta

Igen

Zab tészta

Igen

Cirok tészta

Igen

Vörös lencse tészta

Igen

Zöldborsó tészta

Igen

Szezám tészta

Igen

Üvegtészta

Igen

 

 

 

 

 

Diófélék, olajos magvak, apró magvak

Dió (makadámdió, kesudió, paradió)

Igen

Mandula

Igen

Mogyoró

Igen

Pisztácia

Igen

Mák

Igen

Gesztenye

Igen

Szezámmag

Igen

Napraforgómag

Igen

Tökmag

Igen

Fenyőmag

Igen

Lenmag

Igen

Chia mag

Igen

 

 

 

 

 

Darák, korpák, pelyhek, puffasztott termékek

Minden, ami búza alapú

X

Minden, ami árpa alapú

X

Rozspehely

X

Tönkölybúza pehely

X

Minden, ami zab alapú

X

Kukoricapehely

Igen

Hajdinapehely

Igen

Minden, ami rizs alapú

Igen

Puffasztott köles

Igen

Puffasztott amaránt

Igen

Minden, ami quinoa alapú

Igen

 

 

 

 

 

Sütési, főzési alapanyagok

Búzakeményítő (hagyományos)

X

Búzasikér

X

Gluténmentes búzakeményítő

Igen

Kukoricakeményítő

Igen

Burgonyakeményítő

Igen

Tápióka keményítő

Igen

Szódabikarbóna

Igen

Sütőpor

Igen

Élesztő (szárított, friss)

Igen

Guarliszt

Igen

Szentjánoskenyérmag liszt (karobpor)

Igen

Xantán

Igen

Útifű maghéj

Igen

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal tetejére