Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tojás Nélkül

 tojás nélkül

 

 

A tojásallergia a második leggyakoribb ételallergia csecsemők és kisgyermekek esetében. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek 50%-a lesz allergiás hároméves korára, 66%-uk pedig ötéves korára. Sőt, szakértők szerint a tojásallergia 16 éves korig bármikor kialakulhat. Ugyan sokunk kinövi, de vannak, akik egész életükben allergiásak/intoleránsak maradnak. Vagy vegyük a vegán étrendet, melynek követői semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztanak. Attól függően, hogy épp milyen formában van tojáshelyettesítő megoldásokra szükségünk, egy dolog biztosan kijelenthető: kellenek a trükkök. Mert a tojás egy szuper dolog: összeragasztja az alkotókat, megemeli a sütiket, nedvességet és teltséget ad az ételnek. A legtöbb recept esetében azt a célt szolgálja, hogy a tésztát összefogja, vagy térfogatot növeljen. Ma már kaphatóak tojáshelyettesítő porok nálunk is, de bárki konyhájában megtalálható élelmiszerekből is készíthetünk olyan keveréket, melyet tojás helyett használhatunk fel az adott receptben.

 

 

 

Kötőanyagként

 

 

Ha a lényeg az összetartó erő - fasírtban, vagdaltban, süteményben -, akkor az alább felsorolt alapanyagokkal lehet a tojást helyettesíteni. Az adatok egy tojásra vonatkoznak.

  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz

 

 

Ez kiváló kötőanyagot biztosít, mely gazdag mikro-tápanyagokban, élelmi rostokban és B1-vitaminban is. A lenmaggal nagyszerűen kiegészíthetjük a süteményeket, tésztákat, mivel íze hasonlít a dióéhoz. Csakúgy, mint a chia, a kevert süteményekben működik jól, de csak akkor, ha 2-3 tojásnál nem kíván többet az eredeti recept. Kevert tésztákhoz, teljes kiőrlésű liszthez, zabpehelyhez jó választás.

  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál finomra őrölt zabpehely
  • 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz

 

Ha csak chia magliszt van otthon, az is hasonlóképpen hasznosítható:

  • 1 evőkanál chia magliszt + 3 evőkanál víz.

Mindkét változat megfelel a célnak. A tésztánk ettől ugyan nem lesz felhőkönnyű, de legalább számos egyéb pozitív élettani hatást is belekever a rengeteg értékes tápanyagával. Ezek a magok tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, melyek támogatják az egészséges anyagcsere folyamatokat, valamint növelik az energiaszintet is. Leginkább kevert süteményekben muzsikál igazán jól. A chia maximum 2-3 tojás helyettesítésére használható, ha több kellene, akkor válasszunk más módszert! Mindegyik helyettesítőnél fontos az áztatás, mert csak ily módon lesz az állaguk olyan, mint a tojásé. Vagy a kikevert tésztát pihentessük sütés előtt, mivel nedvesség hatására oldódnak ki a tojáshelyettesítő kötőanyagok.

 

 

 

Térfogatnövelőként

 

 

Ha magas, buborékos piskótát vagy tésztát szeretnénk sütni, akkor keverjünk össze 1 evőkanál almaecetet, vagy citromlevet 1 teáskanál szódabikarbónával, vagy 3 teáskanál sütőporral. Ne aggódjunk, nem fog érződni az ecet íze a süteményben.

  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál őrölt lenmag + 1,5 evőkanál víz
  • 2 evőkanál sütőpor + 2 evőkanál víz + 1 evőkanál napraforgóolaj

 

 

 

Panírozáshoz

 

 

  •  Hagyományos bunda

3 evőkanál keményítő + 6 evőkanál tej vagy víz, késhegynyi sóval kikeverve.

 

  • Párizsi bunda

Lisztből és vízből sűrűbb palacsintatésztát készítünk és ebbe mártjuk a húsokat.

Ha hiányoljuk az ételekből a tojás adta sárga színt, megpróbálhatjuk kurkumával, curry porral, sáfránnyal, vagy fekete sóval pótolni. Ezen fűszerek segítségével akár „rántottát” is készíthetünk, ha van egy kis tofunk, vagy rakott krumpliban kiválthatjuk a tojást, ha kurkumás-fekete sós pácba dobjuk a tofu szeleteket. A pürésített tofu is kiváló tojáshelyettesítő, kb. 5 dkg tofu helyettesít 1 db tojást, s főként sós süteményekbe jó választás.

 

 

 

Desszertekhez

 

 

Sütemények esetén könnyedén helyettesíthetjük a tojást különböző gyümölcsökkel, pürékkel, de csoki-, vagy mogyorókrémekkel is. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a tojásnál jobb/stabilabb kötőanyag nincs, így az anélkül készített ételek rövidebb ideig tárolhatók, különösen, ha cukrot sem használunk. Az adatok szintén egy tojásra vonatkoznak.

  • 80 gramm almaszósz
  • 100 gramm datolyamassza
  • 100 gramm sült tök
  • 1 darab érett banán - villával összetörve

 

Ha banánt használunk tojáshelyettesítőként, akkor számíthatunk arra, hogy a készített ételnek enyhén ugyan, de banán íze lesz, attól függően, milyen egyéb alapanyagokat használunk. De van egy nagy előnye is: segítségével csökkenthetjük a receptben előírt cukormennyiséget.

Plusz ötlet: ha banánt használunk, tegyünk a tésztába sütőport is.

 

 

  • 100 gramm olvasztott csokoládé
  • 3 evőkanál (50-60 g) mogyoróvaj, mandulavaj

A diófélékből készült vaj, mint például a földimogyoró -, kesudió -, vagy mandulavaj kiváló választás tojás helyett. Minden egyes darabot kiválthatunk 60 gramm dióféléből készült vajjal. Mivel befolyásolhatja a késztermék ízét, inkább süteményekbe, kekszekbe, palacsintákba használjuk.

  • 1/2 csésze növényi joghurt - sűrűbb fajta

A szója vagy a kókuszjoghurt is könnyen alkalmazható tojáshelyettesítésre. Figyeljünk azonban oda arra, hogy milyen sűrűségű a termék, hiszen, ha túl sokat használunk belőle, akkor az ételünk híg lehet a nagy nedvességtartalma miatt.

 

 

 

Egyéb módszerek

 

 

Natúr tofu

A tofu nem csak gluténmentes, de alacsony kalóriatartalmú is egyben. Egy negyed csésze pépesített tofu szinte bármilyen ételben megállja a helyét tojás-alternatívaként. Mivel ízetlen, felhasználhatjuk sós és édes receptekben egyaránt.

 

Durumliszt

A durum tészta ízben teljes mértékben megegyezik a hagyományos, tojást is tartalmazó tésztákkal, a különlegessége abban rejlik, hogy mivel a durumliszt fehérje tartalma magasabb, ezért tojás hozzáadása nélkül is készíthetünk vele ételeket. Súlyos tojásallergia esetén arra azért érdemes figyelni, hogy a legtöbb durum tészta nyomokban tartalmazhat tojást, így a címke elolvasását sose mellőzzük vásárlás előtt!

 

Piskóta

Ha a szokásos tésztánkhoz tojás helyett szódabikarbónát, citromlevet vagy ecetet használunk, akkor hasonlóan magas, laza, buborékokkal teli piskótatésztát kaphatunk.

 

 

 

 

 

 

Az oldal tetejére