Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudástár

Egyéb tájékoztató jellegű oldalaink mellett Tudástárunk is társadalmi szerepvállalásunk részét képzi, ahol olyan élelmiszertani, biológiai, valamint ezen területekhez kiemelten kapcsolódó fogalmak magyarázataival igyekszünk informálni az olvasót, melyek reményeink szerint bárki gyakorlati hasznára válhatnak vásárlás, termékválasztás során. Mindez azonban nem jöhetne létre nemes, önzetlen támogató/k közreműködése nélkül. Szellemi termékeik, képzett szakemberek által jegyzett, lektorált tudásanyagaik alapvetőek és megkerülhetetlenek, annak érdekében, hogy a lehető legobjektívebb információkat tudjuk olvasóinknak, valamint vásárlóinknak nyújtani. Partnerünknek ezúton is köszönjük az együttműködést!

 

Webbeteg – “Orvosoktól, hitelesen”

Magyar internetes portálok között az orvoslással, gyógyászattal, egészségmegőrzéssel kapcsolatosan íródott, szakértők által jegyzett, valamint lektorált cikkeik hosszú évek óta stabil bázisként szolgálnak a tudni vágyók számára. 2015-ben Magyar Brands dijban részesültek, ahol olyan magyar vonatkozású márkákat, vállalkozásokat ismernek el, amik/akik méltó képviselői hazánknak.

A-vitamin

Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok ...     Nyíl

Agave Szirup

Egészséges, cukorhelyettesítő édesítőszer, eredetileg az USA déli részéről, Mexikóból, Közép-Amerikából és az Antillák szigetvilágából származik. Az agave növény szárából nyerik a nedvet, ami fruktózt és glükózt tartalmaz, de ...     Nyíl

Allergén

Allergéneknek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, ami pedig lényegében az immunrendszer túlérzékenysége, védekezése ártalmatlan anyagokkal szemben és amelynek intenzitása igen széles skálán mozoghat.

Aminosavak

Az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék, ezért ezeknek a táplálékok között különleges szerepük van. A szerkezetüket tekintve 20 különféle aminosavból állnak. Szervezetünk 14-16%-a fehérje és körülbelül 0,1%-a szabadaminosav-tartalom ...     Nyíl

Anti-Aging

A fizikai és szellemi frissességünk megőrzését szolgáló, magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztása. Megfelelő étkezéssel lassíthatjuk az öregedési folyamatokat. Ehhez a leghatékonyabb fegyverek az antioxidánsok. De mi is az ...     Nyíl

Antioxidánsok/ Superfood

A test sejtjeinek energiatermelő anyagcserefolyamatait oxidációnak nevezik. Az oxidáció során szabadgyökök keletkeznek, vagyis olyan instabil, könnyen reakcióba lépő részecskék, melyek káros láncreakciót (oxidációs stresszt) képesek beindítani ...     Nyíl

Arabica Kávé

A kávéfajtákat két alapvető csoport uralja: az egyik a robusta, a másik pedig az arabica kávé. Ebből is az arabica (Coffea Arabica) a legnépszerűbb. A világ éves fogyasztása 150 millió zsák kávébab körül van, ennek nagyjából 70%-a arabica ...     Nyíl

Aszalvány

Tulajdonképpen aszalt gyümölcs. Az aszalás hagyományos gyümölcs- és zöldség tartósítási módszer és a legtöbb háztartási praktikával ellentétben ehhez se cukorra, se tartósítószerre nincsen szükség. Az eljárás során ...     Nyíl

Álgabona

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. Azért említjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert magas keményítőtartalmúak, lisztes magjukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk ...     Nyíl

Ásványi Anyag

Testtömegünk körülbelül 4-5%-át teszik ki az ásványi anyagok, amik többnyire a csontokban találhatóak. Nagyon fontosak, ugyanis nélkülük a vitaminok sem tudnak hasznosulni. Azokat az elemeket, melyek szervezetünkben 0,005%-nál nagyobb ...     Nyíl

B12-vitamin

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, mely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A DNS- és RNS-szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejt normális ...     Nyíl

Balzsamecet

Olasz eredetű, szőlőből készült ételízesítő. Színe sötétbarna, maga az ecet pedig sűrű, telt, fényes, jellegzetes illattal és enyhén édeskés ízzel. Kellemes salátaöntetekhez, pácokhoz, szószokhoz, zöldségekhez, sőt, gyümölcsökhöz is. Például: eper ...     Nyíl

Barna Rizs

A barna rizs tulajdonképpen ugyanaz, mint a sima fehér rizs, hiszen ugyanarról a növényről származnak. Nem létezik külön barna és fehér rizs fajta, a különbséget pusztán a feldolgozás módja teszi. A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz ...     Nyíl

Bio

A "bio" szó görög eredetű, a biosz (magyarul: élet) szónak a rövidítése. Így tehát a bio jelentése nem más, mint "élettel kapcsolatos", "élethez tartozó", "élettel teli".  Európában "bio" minősítést kizárólag olyan termékek kaphatnak, melyek ...     Nyíl

Bulgur

A bulgur tulajdonképpen tört búza és a közel-keleti, valamint a török konyha fontos hozzávalója. Az érett búzaszemeket hántolják, előfőzik/gőzben párolják, napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra törik. A hőkezelés során kivált és letapadt ...     Nyíl

C-vitamin

Vagyis aszkorbinsav. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében. Tudtad, hogy a fogínyvérzés mögött tönnybire nem elegendő mennyiségű/minőségű C-vitamin fogyasztás áll? Ráadásul ...     Nyíl

Chutney

Zöldség vagy gyümölcs alapú fűszeres szósz. Az eredeti indiai chutney általában friss gyümölcsök és fűszerek együtteséből állt, ám az angol gyarmatbirodalomnak köszönhetően az általunk ismert chutneyk jelentős része valamilyen hőkezelésen ...     Nyíl

Cink

Legfontosabb szerepe talán a sejteket határoló hártyájának, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenálóvá válik, amely a sejt életképességének ...     Nyíl

Cukorbetegség

A cukorbetegség kialakulásának értelmezéséhez először érdemes áttekintenünk a cukor sorsát szervezetünkben. A szőlőcukor (glükóz) a sejtek legfőbb energiaforrása. A szőlőcukor egy része az elfogyasztott táplálékból szívódik fel a bélben, a ...     Nyíl

D-vitamin

Zsírban oldódó vitamin (A-, D-, E-, K vitamin csoport), de a szteroid-hormonok családjába tartozó aktív hormon is. A bőrben termelődik, napfény hatására (szervezetünk szintetizálni képes) és számos életfunkciónkban fontos szerepet játszik ...     Nyíl

Durum

Honnan is ered ez az elnevezés? Onnan, hogy a durumbúza magja a legkeményebb a búzafajták közül. (durum = kemény) Fehérjetartalma hasonló a kenyérbúzáéhoz, azonban gluténtartalma magasabb, így gluténérzékenyeknek nem ...     Nyíl

E-vitamin

Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, mely gátolja a szabadgyökök képződését, leginkább oly módon, hogy védelmezi egyes sejtek sejthártyáját, ezáltal pedig szignifikánsan hozzájárul az öregedési ...     Nyíl

Egyszerű Szénhidrátok/Komplex Szénhidrátok

Szénhidrátok közül megkülönböztetjük az egyszerű cukrokat és az összetett, komplex szénhidrátokat. Az előbbiek közé tartozik a szervezet számára alapvető fontosságú szőlőcukor, a glükóz, a gyümölcscukor, a fruktóz, de ide tartozik még a ...     Nyíl

Eritrit

Az eritrit, más néven eritritol egy olyan cukoralkohol, melyet egyre több csökkentett kalóriatartalmú ételben, édességben megtalálhatunk, mint természetes édesítőszer. Az eritrit olyan gyümölcsökben is természetes módon előfordul, mint a ...     Nyíl

Édesítőszer

Az édesítőszerek két nagy csoportra oszthatók. Az egyikbe a mesterséges édesítőszerek, a másikba a cukorhelyettesítő anyagok tartoznak. Az előbbieknek a kereskedelmi forgalomban négy típusa használatos, a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és ...     Nyíl

Ételintolerancia/Ételallergia

Ételallergia akkor fordul elő, ha az immunrendszer tévesen veszélyesnek ismer fel valamilyen ételösszetevőt és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia fehérjékkel szemben jelentkezik, ezek az allergének. Az étkezések kapcsán ...     Nyíl

Fair Trade

Mindenki jól jár. A fair trade a hagyományos kereskedelem alternatív, etikus megközelítése, más néven méltányos kereskedelem, mely az utóbbi hatvan év során alakult ki a nyugati világban. Célja, hogy a világkereskedelemből származó ...    Nyíl

Fehérje

A fehérje (protein) aminosavaknak nevezett összetevőkből épül fel. A természetben több száz ilyen aminosav létezik, de az emberi szervezet mindössze huszonkettőt hasznosít belőlük. Ezek közül kilenc fajtát - úgynevezett esszenciális aminosavakat ...    Nyíl

Az oldal tetejére