Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Koleszterin

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben. A koleszterinszint három összetevője: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. Az LDL (low density lipoprotein - alacsony sűrűségű lipoprotein) funkcióját tekintve a koleszterin szállítását végzi a májból a sejtek irányába. Emelkedett szintje összefüggést mutat az érelmeszesedéssel, ezért kapta a “rossz” jelzőt, de bizonyos mértékben szükséges a jelenléte. A HDL (high density lipoprotein - nagy sűrűségű lipoprotein) viszont felveszi a felesleges (a sejtek által fel nem vett) koleszterint, majd visszaszállítja a májba, ahol egy része az epével kiválasztódik. A HDL-koleszterin az úgynevezett „védő” vagy "jó" koleszterin, mivel a véráramban keringő vagy az érfalban már lerakódott koleszterint is felveszi vagy visszaszállítja a májba, ahol lebomlik, ezzel pedig részt vesz az érfal védelmében. Összkoleszterin: Ha túl nagy a koleszterinkínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik és a felesleges koleszterin a perifériás vérben kering, az erek falában rakódik le. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kialakulásának kockázata. Egészséges embereknél az összekoleszterin célértéke 5 mmol/l alatti, az LDL-koleszteriné 3 mmol/l alatti, a HDL 0,9 mmol/l felett jó, a "kívánatos" az 1,1 mmol/l körüli érték.

 

Mivel a vér koleszterinszintjét nagymértékben befolyásolja a bevitt táplálék telített zsírsav tartalma, a magas koleszterinszint csökkentésének első lépése a telített zsírsavakban szegény diéta bevezetése, testsúlyunk optimalizálása és a rendszeres testmozgás. Szintjét változatos táplálkozással (sok zöldség fogyasztásával, zsíros ételek kerülésével, a húsok közül a lazac, a pisztráng és a csirkehús választásával), rendszeres testmozgással lehet optimális szinten tartani. Amennyiben az életmódváltás nem vezet eredményre, vagy valamilyen betegség okozza a rossz koleszterinszint-értékeket, koleszterincsökkentő gyógyszerekkel állítható be az ideális érték.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: koleszterin máj
Az oldal tetejére