Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rostok

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket szervezetünk nem képes megemészteni, ezért eljutnak a vastagbélbe. Mi szükség van rájuk, ha végül is emésztetlenül távoznak szervezetünkből? Többféle jótékony hatásuk is van, ezért nagyon fontos a rostokban gazdag táplálkozás. Hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, a bélműködést, az emésztést. Felszívják az epesav sóit és a koleszterint, megkötik az emésztéskor termelődő gázok egy részét. A rosthiányos táplálkozás rövidtávon székrekedést, hosszútávon elhízást, cukorbetegséget vagy akár vastagbélrákot is okozhat. Fő rostforrások: búzakorpa, gabonapelyhek, müzlik, hüvelyesek, magvak, barna rizs, zöldségek, gyümölcsök/aszalt gyümölcsök.

Tartalomhoz tartozó címkék: szénhidrát rost
Az oldal tetejére