Honnan is ered ez az elnevezés? Onnan, hogy a durumbúza magja a legkeményebb a búzafajták közül. (durum = kemény) Fehérjetartalma hasonló a kenyérbúzáéhoz, azonban gluténtartalma magasabb, így gluténérzékenyeknek nem tanácsos a fogyasztása. A durumbúza több értékes tápanyagot tartalmaz, több A, B és E-vitamint, valamint rostokban is gazdagabb, mint a kenyérbúza. A rostdús táplálkozás növeli a teltségérzetet, így megkönnyíti a fogyókúrát, csökkenti a zsírok felszívódását, a koleszterinszintet, ezáltal az érelmeszesedés és a szívbetegség rizikóját is. Legnagyobb előnye azonban az alacsony glikémiás indexe, ami annyit tesz, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók is nyugodtan beilleszthetik étrendjükbe. Remek tészta alapanyag, a tésztamasszája rugalmas, könnyen kezelhető, amit tojásallergiások is bátran fogyaszthatnak, hiszen tojásmentesen készülnek.