Szénhidrátok közül megkülönböztetjük az egyszerű cukrokat és az összetett, komplex szénhidrátokat. Az előbbiek közé tartozik a szervezet számára alapvető fontosságú szőlőcukor, a glükóz, a gyümölcscukor, a fruktóz, de ide tartozik még a tejcukor, a szacharóz (répacukor, nádcukor) is. A komplex szénhidrátok családjában foglal helyet a keményítő, melynek legfontosabb forrásai a gabonafélék, a hüvelyesek, a magvak, zöldségfélék. Ha helyesen étkezik valaki, akkor a napi táplálék 55-60 %-át teszik ki a szénhidrátok. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában visszük be ezeket a szénhidrátokat. Akkor járunk jó úton, ha a mérleg a komplex szénhidrátok javára tér ki. Ez különösen fontos túlsúlyosak és cukorbetegségben szenvedőek esetében. A szénhidrátbevitel hatására a hasnyálmirigy inzulint termel, aminek közismert feladata az, hogy a glükózt bejuttassa az izom- és zsírsejtekbe. Ám ezen kívül az anyagcsere több útvonalába is bekapcsolódik. Összességben elmondható az inzulinról, hogy az építő, raktározó folyamatokért felelős hormon. Hatására fokozódik a máj glikogéntermelése, valamint zsírsavképzése, a vérben szállított zsírsavak pedig a zsírszövetbe jutnak, ahol átalakulnak, majd raktározódnak. Tehát az inzulin fontos szerepet tölt be az elhízás kialakulásában. Ha egyszerű szénhidrátokat fogyasztunk, gyorsan megemelkedik a vércukorszint, ami nagy inzulinkiáramlást idéz elő, de ezek a gyors folyamatok ugyanolyan sebességgel le is csengenek. Ahogy a gyors emelkedés után leesik a vércukor, működésbe lépnek az ellenregulációs mechanizmusok, de végeredményben az történik, hogy nem alakul ki tartós jóllakottság-érzés, újból megéhezünk. Ezzel szemben a komplex szénhidrátok felszívódása lassabb, elnyújtottabb folyamat. Nem emelkedik olyan hirtelen a vércukor, nincs szükség akkora inzulinfröccsre, szép lassan áll be a vércukorszint, ami tartós jóllakottság-érzéshez vezet. A gyümölcsök értékes vitamin- és rostforrások, de magas gyümölcscukor-tartalmuk végett csínján kell velük bánni fogyókúra alatt vagy cukorbetegség esetén. A gabonaőrlemények, a különböző magok joghurtban elkeverve kiadóssá tehetik a reggelit, tartós jóllakottság-érzést biztosítanak, de akinek gyenge pontja az édesség és a nassolás, az is főleg komplex szénhidráttartalmú nassolnivalókat fogyasszon, amilyenek például a puffasztott gabonák vagy a fent említett joghurtos finomságok.
Ajánlott: Szénhidr