Zsírban oldódó vitamin (A-, D-, E-, K vitamin csoport), de a szteroid-hormonok családjába tartozó aktív hormon is. A bőrben termelődik, napfény hatására (szervezetünk szintetizálni képes) és számos életfunkciónkban fontos szerepet játszik. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása. A D-vitamin (kalciferol) egy összefoglaló név, mely alatt kétféle vitamint értünk: D2- és D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin. A D2-vitamin (ergokalciferol) a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben élesztő és néhány gombafaj tartalmazza. Élelmiszereinkben elenyésző a D-vitamin tartalom (kivéve a halmáj olajak), tehát pusztán étkezéssel nem tudjuk fedezni a D-vitamin-szükségletünket. A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, halak májában, tojássárgájában, valamint dúsított élelmiszerekben (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok), de ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk. A kielégítő vitamin ellátottság feltétele a szabad levegőn, napfényben való tartózkodás naponta minimum 15-30 percig. A téli, késő őszi és kora tavaszi napsugárzás még nem elegendő D-vitamin képződéshez, ezért tanácsos ebben az időszakban a szintetikus D-vitamin-pótlás.