Vagyis aszkorbinsav. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében. Tudtad, hogy a fogínyvérzés mögött tönnybire nem elegendő mennyiségű/minőségű C-vitamin fogyasztás áll? Ráadásul rendkívüli mértékben függ bőrünk feszessége is eme csodavitamintól, úgy is mondhatnánk, hogy aki hosszútávon szeretné ruganyosságát megőrizni, annak a napi rutinja részévé kell tennie a C-vitamin rendszeres bevitelét akár táplálék, akár tabletta, por vagy cseppek formájában, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. Napi ajánlott mennyiség: 500-1000 mg. Túladagolni nem igazán lehet, hiszen vízben oldódó vitamin lévén a felesleg vizelet formájában távozik, azonban a teljesség igénye megkívánja, hogy megemlítsük azt a tényt is, miszerint toxicitás szempontjából - akárcsak a zsírban oldódó vitaminok - a vízben oldódó vitaminok is különbözőek. A C-vitamint Szent-Györgyi Albert fedezte fel, aki paprikából vonta ki az aszkorbinsavat. Felfedezéséért 1937-ben Nobel-díjjal jutalmazták. Régen, a hosszú tengeri hajóutak alkalmával a legénység alig jutott friss gyümölcshöz, zöldséghez, melynek következtében gyakran alakult ki náluk C-vitaminhiány-betegség, más néven skorbut. A C-vitamin elősegíti a vas belekben való felszívódását, részt vesz a kollagénrostok termelődésében és biztosítja szilárdságukat. A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, paradicsomban, paprikában, kelvirágban, burgonyában és még sok egyéb növény termésében. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros húsa is, ezért hasznos, ha megfázás esetén csipkebogyó teát iszunk.