Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

B12-vitamin

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, mely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A DNS- és RNS-szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejt normális képzésében. Főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. A táplálékkal bejutott vitamin a vékonybélben szívódik fel. A felszívódáshoz egy, a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt, intrinsic nevezetű faktorra van szükség, mellyel stabil komplexet képes alkotni. A vérkeringésbe kerülve egy transcobalamin nevű fehérje segítségével szállítódik el a csontvelőbe és egyéb célszervekbe. Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin képzésre, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba. A vitamin életideje igen hosszú (1-2 év), így csak lassan vezet vérszegénységhez, illetve tüneteket is későn okoz. Kiválasztása a májon keresztül, epével történik. Hiányában megaloblastos anaemia alakul ki, vagyis nagysejtes vérszegénység. B12-vitamin deficit létrejöhet nem megfelelő mennyiségű bevitel esetén (pl.: vegetáriánus étrend) vagy ha a felszívódásban zavar alakul ki (gyomoreltávolítás, bélbetegség), valamint fokozott felhasználódás (bélférgesség), továbbá fokozott igénybevétel során (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás). Állati eredetű termékeket nem fogyasztók számára kötelező ezen vitamin szintetikus pótlása.

Tartalomhoz tartozó címkék: b-vitamin b12
Az oldal tetejére