A test sejtjeinek energiatermelő anyagcserefolyamatait oxidációnak nevezik. Az oxidáció során szabadgyökök keletkeznek, vagyis olyan instabil, könnyen reakcióba lépő részecskék, melyek káros láncreakciót (oxidációs stresszt) képesek beindítani. Ezek a rosszfiúk természetes biológiai folyamatok során is állandóan keletkeznek a szervezetben, a bőrben megtalálható antioxidánsok pedig folyamatosan harcolnak ellenük - ez így természetes. A gond akkor kezdődik, mikor az egyensúly megbillen és például napsugárzás, légszennyezés, stressz, kialvatlanság, egészségtelen étkezés stb. hatására elszaporodnak. Ilyenkor jönnek jól az antioxidánsok, melyek az oxidációt késleltetik, gátolják. Egy részüket a szervezet termeli, hogy elpusztítsa a kórokozókat, más részüket azonban táplálkozás útján kell bevinnünk. Hello Superfoodok! Vagyis: szuperélelmiszerek, melyek magas koncentrációjú antioxidánsok. Az ORAC-érték az élelmiszerek antioxidáns-tartalmát jelöli, vagyis azt mutatja meg, hogy mennyire erősek ebben a harcban. Tipikusan antioxidáns-bombák: aszalványok, olajos magvak, magvajak, algák, zöld tea, bogyós gyümölcsök, nyers kakaó, fahéj, zöldségek-gyümölcsök. Koncentrált, porrá őrölt formában is beviheted őket, például ha aszalványokkal, magokkal, matcha-porral, alga-porral, vagy egyéb mixekkel turbózod fel szépség-smoothiedat. Kukkants be ide!
Tipp: Ha egyes élelmiszerek pontos Orac-értékére vagy kíváncsi, melyek megmutatják, mennyire hatékonyak a szépségedet károsító szabadgyökök elleni küzdelemben, akkor Google-ben, " Orac-táblázat " néven könnyedén rájuk kereshetsz