Álgabona

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. Azért említjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert magas keményítőtartalmúak, lisztes magjukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez. Egyes tulajdonságaikban kedvezőbbek, míg másokban hasonlóak a gabonafélékhez, ezért azok mellett, de helyett is felhasználhatók a gluténérzékenyek étrendjében, jelentősen növelve ezzel a rostbevitelt. Aki szeretne egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, annak ajánlatos heti néhány alkalommal lecserélni a valódi gabonát valamely álgabonafajtára. Vitaminokban, szénhidrátokbanfehérjékben gazdagok, ezért vegetáriánusok és vegánok számára is kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek. Köretként vagy salátába keverve egyaránt megállják a helyüket, ám felhasználás előtt érdemes átöblíteni őket. Ilyen álgabonák a hajdina, köles, az amaránt, vagy a quinoa. Ízletes, gluténmentes tészták alapjául is szolgálnak. Miért nem próbálsz ki egy jó kis hajdinás spagetti tésztát? Vagy quinoa-ból is szuper egytálételeket dobhatsz össze pirított zöldségekkel gazdagítva köretként, húsok mellé vagy akár önmagában, főételként szervírozva.

Tartalomhoz tartozó címkék: álgabona quinoa
Az oldal tetejére
Close menu
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.