Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Természetes A-vitaminban gazdag forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív stb.), tej- és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint főképp a növényekben találhatunk, mint például sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A bélrendszerben karotinból korlátozott mennyiségben képződhet A-vitamin, ezért vitamin pótlására jobb karotint alkalmazni, mivel kisebb a túladagolás veszélye. Az A-vitamin a májban raktározódik. Egy felnőtt ember szervezete kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni megfelelő A-vitamin ellátottság esetén. Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet, ezért önmagában és nagy dózisokban nem ajánlott szedni. A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében is, mivel csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszesebbé teszi a bőrt. Felszívódását elősegíti kevés olaj vagy zsiradék használata.