Zsír nélkül az emberi szervezet nem maradna életben. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden zsír rossz, sőt, az emberi szervezet számára bizonyos zsírok életbevágóan fontosak. A testzsírnak két összetevője van: az esszenciális, valamint a raktározott zsír. Az esszenciális zsír alatt azokat a zsírokat értjük, melyek formálják a sejtmembránt, az agyszövetet, az ideghüvelyeket, a csontvelőt és azt a zsírt, ami a szerveket (szív, máj, vese) veszi körül. Szigetelést, védelmet biztosít a fizikai károsodás ellen. Az egészséges ember testsúlyának kb. 3%-át teszi ki. A nőkben egy kicsit több ez a fajta zsírszükséglet, mely az ösztrogén termelésben vesz részt, normális hormonegyensúlyt és menstruációs ciklust biztosítva. Ha a raktárak túl alacsonyak, az hormonális egyesúlyvesztéssel járhat és menstruációs problémákat okozhat. A raktározott zsír a testzsír fontos összetevője, mely a zsírsejteket a bőr alá és a szervek köré rendezi.
A telített zsírsavak "rossz zsírok", mert növelhetik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.
A "jó zsírok" az egyszeresen/többszörösen telítetlen zsírsavak. Egyszeresen telítetlen zsírsavak: olívaolaj, földimogyoróolaj, mandulaolaj, avokádó, diófélék és magvak. Többszörösen telítetlen zsírsavak: omega-3 és omega-6 zsírsavak: lazac, tonhal, makréla, kagyló, osztriga, rák, dió, chia mag. Kerüljük a transz-zsírsavakat! Transzzsírok akkor keletkeznek, amikor a kukoricából, a napraforgóból, a szójababból és más hasonló olajokból származó, többszörösen telített zsírsavak hőnek vannak kitéve. Az így keletkező zsírok megjelenésükben és viselkedésükben hasonlítanak a telített zsírsavakhoz, de károsítják a májfunkciót, pusztítják a vérben levő lipideket, valamint csökkentik az inzulinérzékenységet.
Összefoglalva:
Jó zsírok, melyeket érdemes fogyasztani: hidegen sajtolt olajok (olíva, dió, lenmag, tökmag, kókusz, stb.), magvajak (mogyoró, dió, mandula, tökmag, szezámmag, stb.), tengeri herkentyűk (lazac, rák, makréla, kagyló) Zsírok, olajok, melyeket jobb kerülni: hidrogénezett, finomított olajok, mint például a klasszikus napraforgó étolaj. Számos jótékony, hidegen sajtolt olajaink között erre is találsz alternatívát, mint például a finomítatlan, nem hidrogénezett sütő-főző olajok. A növényi olajokat a Hidegen sajtolt olajok kategóriában találod, az egészséges étolajat pedig a Zsírok, sütő olajok szekcióban.