Leírás
Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz. Azonban magas szőlőcukor tartalma végett gyorsan kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért is hívják krémméznek. Könnyen kenhető. Színe krémszínűtől a halványsárgáig terjedő. Nagyon édes, illata pedig a nyíló repcetáblára emlékeztető. Értékes, hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. A repceméz legfőbb hatása nagyon alacsony savtartalma miatt az, hogy a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek is ajánlható. A repceméz további hatásai: immunerősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, valamint magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott. Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. A repce virágpora és méze szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt.