Leírás
Selyemfűméz és olajos magvak: dió, mandula, törökmogyoró. Igazán kellemes összeállítás! A selyemfüvet az akáccal megközelítőleg egy időben hozták Magyarországra Észak-Amerikából, már 1816-ban. Európában hazánkban vannak a legnagyobb egybefüggő területei, ezért a selyemfűméz (másnéven vaddohány, selyemkóró) igazi Hungarikum. Sivár homokon, ahol más növény nem terem meg, szépen díszlik és mézel. Kizárólag a Kiskunságban található nagyobb foltokban, mely jó méhlegelőt biztosít és nagyobb mennyiségű igazi selyemfűmézet ad. Az akác után nyílik. Száraz melegben, 28-30 fokon nektároz a legjobban. Más növényekkel egy időben nem virágzik. A selyemfűméz különlegesen illatos, intenzív ízű méze pedig világos. Hasonló az akácéhoz, talán egy árnyalattal sötétebb. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát, így allergiások is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó hatású, immunerősítő. Jó tárolási körülmények között későn kristályosodik ki. Klinikai kísérletek szerint gyulladáscsökkentés tekintetében a selyemfűméz a második leghatásosabb mézfajta. Ráadásul igazi finomság. Csak változatlan formában, nyersen illik fogyasztani. Erős ízével javítani lehet más mézfajtákat.
Az üvegcsében méz áztatta dió, mandula és törökmogyoró található, melyek E-vitaminban gazdagok, de jelentős B-vitamin tartalommal is bírnak. Sok bennük a magnézium, a kálium, a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló az olajos magvakkal gazdagított étrend. Bővelkednek Omega-3 zsírsavakban, hiszen a magvakról általánosságban elmondható, hogy a többszörösen telítetlen zsírjaikkal - Omega-3 zsírsavak, alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárulnak az erek állapotának javulásához. Fehérjetartalmuk kimagasló, ezért a vegánok nagy kedvenceinek számítanak. Azonban akkor is érdemes mellettük letenni a voksot, ha egyszerűen csak csökkenteni szeretnénk a húsfogyasztást és növényi alapon gondoskodnánk a szervezet fehérjeszükségletéről. Rostforrásként is célszerű gondolni rájuk, így az egészséges emésztés érdekében is sokat tehetünk fogyasztásukkal. Ez a magos-mézes kombináció jól illik sajtokhoz, salátákba, ugyanakkor önmagában fogyasztva, nassolnivalóként is szuper finomság.
Termék összetevők: selyemfűméz, olajos magvak - legalább 36% (dióbél, törökmogyoró, mandula).