Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fehérje

A fehérje (protein) aminosavaknak nevezett összetevőkből épül fel. A természetben több száz ilyen aminosav létezik, de az emberi szervezet mindössze huszonkettőt hasznosít belőlük. Ezek közül kilenc fajtát - úgynevezett esszenciális aminosavakat - az emberi szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes önmagától előállítani, ezért azokat élelmiszerek segítségével kell a szervezetbe juttatni. Minden élelmiszer tartalmaz aminosavakat, de különböző összetételben, ezért nagyon fontos a kiegyensúlyozott étrend. Az állati eredetű fehérjék, a hús, a tejtermékek és a tojás tartalmazzák az összes létfontosságú aminosavat. A növényi eredetű fehérjék - például a hüvelyesekben, diófélékben vagy a szójában található változatok - szintén tartalmazzák, de egyes esszenciális aminosavak hiányoznak belőlük, ezért önmagukban elégtelen fehérjeforrások. A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel az ember testsúlyától és életmódjától függ. Napi szinten, kilogrammonként 0,8 gramm fehérjére van szüksége egy átlagos életvitelű embernek. Aktív sportolóknál ez a szám már 1,2-1,4 gramm, míg az erősportokat űzőknél 1,2-1,7 gramm. Minél aktívabb az ember, annál több fehérjére van szüksége. Tehát, ha te 60 kg vagy és nem folytatsz fizikálisan megerőltető tevékenységet (edzés, sportolás, tánc, stb), akkor a képleted így néz ki: 60x0.8= 48. Számodra napi 48 gramm fehérje az ideális mennyiség.

Tartalomhoz tartozó címkék: aminosavak fehérje
Az oldal tetejére