Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Telített/Telítetlen Zsírsavak

Az ember által felhasznált zsírok alkotóelemei: hosszú szénláncú zsírsavak és glicerin. A köztük lévő különbségek alapja a szénlánc alakja és hossza, valamint a szénatomokhoz kapcsolódó hidrogénatomok száma. A zsírsavak lehetnek telítettek és telítetlenek, az utóbbiak között pedig egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat különböztetünk meg. Egészség szempontjából az a mérvadó, mely típusból mennyit fogyasztunk. A telített zsírok általában szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak és állati eredetűek, míg a telítetlen zsírok általában folyékony halmazállapotúak és növényi eredetűek. A mindennapi nyelvben a telített zsírsavakat "rossz" zsíroknak, míg a telítetlen zsírsavakat "jó" zsíroknak nevezzük. Testünknek azért is van szüksége zsírokra, mert sok vitamin csak zsírban tud oldódni és kifejteni jótékony hatását. Ilyen vitaminok például: A, D3, E, K1, K2. A telített zsírok túlzott fogyasztása növeli a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Ezek megtalálhatók a következőkben: sajt, tejföl, sütemények, kekszek, állati zsírok mint kolbász, szalonna, zsír, vaj. Ezzel szemben a telítetlen, "jó" zsírok csökkentik a telített zsírsavak káros hatását, megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, támogatják az immunrendszert, továbbá agyunk és szemünk egészségét. Olajok, melyeket érdemes fogyasztanunk: olívaolaj, avokádóolaj, tökmagolaj, mandulaolaj, dióolaj, olajos magvak, mint: dió, mandula, lenmag, chia mag, szezámmag, tökmag, földimogyoró.

Lásd még bővebben: Zsírok

Az oldal tetejére