Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szénhidrát

Ételeink három fő összetevőből állnak: szénhidrátok, zsírok és fehérjék. Létezik még ezen kívül egy szintén fontos, úgynevezett negyedik alcsoport, az emészthetetlen rostoké, melyek a szénhidrátok egyik alcsoportja. Szénhidrátok közül megkülönböztetjük az egyszerű szénhidrátokat, vakamint az összetett, komplex szénhidrátokat. Az előbbiek közé tartozik a szervezet számára alapvető fontosságú szőlőcukor, glükóz, gyümölcscukor, fruktóz, de ide sorolható még a tejcukor és a szacharóz is (répacukor, nádcukor). A komplex szénhidrátok családjában foglal helyet a keményítő, melynek legfontosabb forrásai a gabonafélék, a hüvelyesek, a magvak és a zöldségfélék. Akkor járunk jó úton, ha a mérleg a komplex szénhidrátok javára billen. Ez különösen fontos a túlsúlyosak és cukorbetegségben szenvedők esetében. Mikor szénhidrátot fogyasztunk, a hasnyálmirigy inzulint termel, melynek közismert feladata, hogy a glükózt bejuttassa az izom- és zsírsejtekbe, ám ezen kívül az anyagcsere több útvonalába is bekapcsolódik. Összességében elmondható az inzulinról, hogy az építő, raktározó folyamatokért felelős hormon. Hatására fokozódik a máj glikogéntermelése, valamint zsírsavképzése, a vérben szállított zsírsavak a zsírszövetbe jutnak, ahol átalakulnak, majd raktározódnak. Tehát az inzulin fontos szerepet tölt be az elhízás kialakulásában. Ha egyszerű szénhidrátokat fogyasztunk (burgonya, rizs, fehér kenyér, fehér liszt, cukor, stb...), gyorsan megemelkedik a vércukorszint, ami nagy inzulinkiáramlást idéz elő. A legideálisabb megoldás, ha az alacsony glikémiás indexű ételeket részesítjük előnyben.

Tartalomhoz tartozó címkék: szénhidrát komplex szénhidrát
Az oldal tetejére