Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szabadgyökök

Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan, úgynevezett szabadgyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s ezzel különféle betegségeket, így rákot is kiválthatnak. Szabadgyököket idéz elő például a dohányzás, a tartós stressz, ezért füstmentes életmóddal, vagy a feszültség sporttal, relaxációval való levezetésével tehetünk azok ellen. A gyümölcsök, gyümölcslevek, valamint a zöld tea antioxidáns hatását sok kutatás bizonyította. A hatóanyagok a sütőtöktől a brokkolin át a bogyós gyümölcsökig szinte mindenben előfordulnak, a sárgabarack, a sárgadinnye, a paradicsom vagy a spenót egyaránt előnyös élettani hatással bírnak. Antioxidáns hatásúak a különböző vitaminok: a májban, tojásban, margarinban nagyobb koncentrációban található A-vitamin, a paprikában, bogyós gyümölcsökben, kiwiben lévő C-vitamin vagy a növényi olajokban, dióban, magvakban fellelhető E-vitamin.

Lásd: Antioxidánsok/Superfoodok

Tartalomhoz tartozó címkék: antioxidáns szabadgyök
Az oldal tetejére