cím
Leírás
A tönköly egy ősi gabona, fogyasztása több mint 5000 évre nyúlik vissza, már a vadászó-gyűjtögető ember is fogyasztotta. Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően egyre népszerűbb a búza alternatívájaként. Mivel a tönkölyt nem termesztették széles körben, mint a közönséges búzát, nem vetették alá genetikai módosításoknak sem, ebből kifolyólag legtöbb eredeti tulajdonságát megőrizte. Ha a búza és a búzából készült liszt egyik egészségesebb alternatíváját keresed, a tönköly jó választás lehet. A többi búzafajtához képest lényegesen magasabb a fehérje- és sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező, jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz. Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6), E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. Könnyen emészthető, nem terheli a szervezetet, a benne lévő anyagok viszonylag gyorsan felszívódnak. Alacsony kalóriatartalma végett jól beilleszthető fogyókúrás étrendekbe. Azonban nem gluténmentes, így az arra érzékenyek diétájában nem alkalmazható.
A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így rostban, vitaminokban gazdag lisztet kapunk. A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett, hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint, ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is, csökkentik a koleszterinszintet, valamint a vérnyomást. Ezen kívül elhízni is nehezebb tőlük, mert kevesebb mennyiségtől is jól lakunk.
Információk
Főkategória | Köretek, Hüvelyesek |
Alkategória | Tarhonya |
Összetevő | Búza |
Jellemző | Teljes Kiőrlésű |