cím
Leírás
A tönköly egy ősi gabona, fogyasztása több mint 5000 évre nyúlik vissza, már a vadászó-gyűjtögető ember is fogyasztotta. Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően egyre népszerűbb a búza alternatívájaként. Mivel a tönkölyt nem termesztették széles körben, mint a közönséges búzát, nem vetették alá genetikai módosításoknak sem, ebből kifolyólag legtöbb eredeti tulajdonságát megőrizte. Ha a búza és a búzából készült liszt egyik egészségesebb alternatíváját keresed, a tönköly jó választás lehet. A többi búzafajtához képest lényegesen magasabb a fehérje- és sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező, jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz. Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6), E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. Könnyen emészthető, nem terheli a szervezetet, a benne lévő anyagok viszonylag gyorsan felszívódnak. Alacsony kalóriatartalma végett jól beilleszthető fogyókúrás étrendekbe. Azonban nem gluténmentes, így az arra érzékenyek diétájában nem alkalmazható. Jó kis paradicsomszószokat és pestokat itt nézegethetsz hozzá!
Allergén: glutén
Információk
Főkategória | Tészták |
Összetevő | Búza |
Fajta | Tönköly |
Típus | Penne |