cím
Leírás
A magyar konyha hagyományainak az évszázadok során oly szerves részeivé váltak a több tojásos tészták, hogy szinte elképzelhetetlen lett bármilyen tésztaféle, mely hozzáadott tojás nélkül készül. A durumbúzából azonban tojás, tojáspor és egyéb adalékanyagok nélkül is kiváló főzési értékű tészta készíthető, melynek sem zamat, sem illat tekintetében nem kell szégyenkeznie a tojásos tésztákkal szemben. A durumbúza fehérjetartalma hasonló a kenyérbúzáéhoz, azonban gluténtartalma magasabb, így gluténérzékenyeknek nem tanácsos a fogyasztása. A durumbúza több értékes tápanyagot tartalmaz, több A, B és E-vitamint, valamint rostokban is gazdagabb, mint a kenyérbúza. A rostdús táplálkozás növeli a teltségérzetet, így megkönnyíti a fogyókúrát, csökkenti a zsírok felszívódását, a koleszterinszintet, ezáltal az érelmeszesedés, valamint a szívbetegség rizikóját is. Legnagyobb előnye azonban az alacsony glikémiás indexe, ami annyit tesz, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók is nyugodtan beilleszthetik étrendjükbe. Remek tészta alapanyag, a tésztamasszája rugalmas, könnyen kezelhető, amit tojásallergiások is bátran fogyaszthatnak, hiszen tojásmentesen készülnek.
A teljes kiőrlésű gabona azt jelenti, hogy a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, így rostban, vitaminokban gazdag lisztet kapunk. A teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek amellett, hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint, ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is, csökkentik a koleszterinszintet, valamint a vérnyomást. Ezen kívül elhízni is nehezebb tőlük, mert kevesebb mennyiségtől is jól lakunk.
Információk
Főkategória | Tészták |
Összetevő | Búza |
Fajta | Durum |
Típus | Nagykocka |
Jellemző | Teljes Kiőrlésű |