cím
Leírás
Csökkentett szénhidráttartalmú száraztészta cukorbetegek és fogyni vágyók számára. Legyen szó kenyérről, péksüteményről, tésztáról, pizzáról, vagy akár palacsintáról, mindegyik alapja a liszt. A finomított fehérliszt nem sok tápanyagot tartalmaz, mivel a korpát a feldolgozás során eltávolítják róla. A szénhidrátcsökkentett jelzés nem azt jelenti, hogy adott termékből kivonták a szénhidrátot, hanem hogy egy olyan alapanyagot használtak fel az elkészítéséhez, melynek szénhidráttartalma valamivel kevesebb, mintha sima fehérlisztből, vagy más, magasabb szénhidráttartalommal rendelkező alapanyagból készítették volna. Épp ezért, ha úgy döntesz, hogy mától szeretnél szénhidrátcsökkentett ételeket fogyasztani, akkor bátran cseréld le a kamrában a liszteket, a tésztákat és más, gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket.
Tudtad, hogy inzulinrezisztencia, valamint már kialakult cukorbetegség esetén egyáltalán nem mindegy, lassú vagy gyors felszívódású szénhidrátokat fogyasztasz?
A glikémiás index (GI) egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Megmutatja, hogy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe és ennek köszönhetően a hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek ß-sejtjeinek is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe, így a zsír raktározása is minimális szinten marad. Ezzel szemben az ételek magas GI-értéke gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez, melyek a vércukorszintet és az inzulinszintet egyaránt gyorsan megemelik. A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, mely éhségérzet formájában nyilvánul meg. A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott magas GI-értékű élelmiszerek magas vérnyomást, magas triglicerid szintet (hipertrigliceridémia), magas koleszterinszintet (hiperkoleszterinémiát) okozhatnak, illetve a szív- és érrendszeri betegségek egyéb rizikófaktorainak fokozódását eredményezik. Az élelmiszereket magas GI (60-100), közepes GI (40-59) és alacsony GI (40 alatt) kategóriákba soroljuk. Egészségünk megőrzése, illetve a megfelelő testsúly elérése, megtartása érdekében mellőzzük a magas glikémiás indexű ételeket. Korlátozott mennyiségben válogassunk a közepes glikémiás indexű csoportból. Az alacsony GI-ű élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk.
Információk
Főkategória | Tészták |
Összetevő | Búza |
Típus | Nagykocka |