Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Quinoa

A quinoa egy álgabona, mely növényrendszertanilag nem tartozik a gabonafélékhez. Azért említjük mégis a gabonafélékkel együtt, mert magas keményítőtartalmú, lisztes magját a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez. Egyes tulajdonságaiban kedvezőbb, míg másokban hasonló a gabonafélékhez, ezért azok mellett, de helyett is felhasználhatjuk gluténérzékenyek étrendjében, jelentősen növelve ezzel a rostbevitelt. Aki szeretne egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, annak ajánlatos heti néhány alkalommal lecserélni a valódi gabonát valamely álgabonafajtára. Vitaminokban, szénhidrátokbanfehérjékben gazdagok, ezért vegetáriánusok és vegánok számára is kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek. Köretként, vagy salátába keverve egyaránt megállják a helyüket, ám felhasználás előtt érdemes átöblíteni őket. Egyéb álgabonák a hajdina, köles, vagy az amaránt. Ízletes, gluténmentes tészták alapjául is szolgálnak. Miért nem próbálsz ki egy jó kis quinoás spaghetti tésztát? Vagy quinoa-ból is szuper egytálételeket dobhatsz össze pirított zöldségekkel gazdagítva köretként húsok mellé, vagy akár önmagában, főételként szervírozva.

Tartalomhoz tartozó címkék: álgabona quinoa
Az oldal tetejére