A paleolit diéta olyan gasztronómiai irányzat, melynek célja a paleolit-kori táplálkozás reprodukálása mai viszonyok között. Mivel alkalmazása inkább életstílus, mintsem alkalmi diéta, így leginkább étrendnek tekinthető. Ez a fajta szemlélet evolúciós szempontból közelíti meg az ember, valamint a táplálkozási betegségek kapcsolatát, célja tehát rekonstruálni az ősember táplálkozási szokásait. Kerülendő a finomított, készételek fogyasztása. A paleolit-diéta nagyobb része állati eredetű (főleg húsok, hal és tojás), ebből kifolyólag magas fehérje- és zsírbevitelt eredményez. Ehhez viszonylag alacsonyabb szénhidrát bevitel társul, ezek is többnyire lassú felszívódású forrásokból állnak. Tejtermékek esetében vannak némi ellentmondások. Sokan kizárják a tejet/tejtermékeket, míg másoknál a kemény sajtok megengedettek. Néhány alapvetés: kerüljük a magas szénhidráttartalmú élelmiszereket, mint a cukor, kukorica, gabonafélék. Kerüljük a hüvelyeseket, mert áteresztővé teszik a bélfalat és az így bejutó emésztetlen fehérjék autoimmun-folyamatokat idézhetnek elő. Nyugodtan ehetjük a húsokat, sajtokat és a tojást is. Gyümölcsök, zöldségek is kerülhetnek a tányérra.