cím
Leírás
Mind íze, mind zöldes színe igen jellegzetes az egyik legértékesebb haszonnövény magjából nyert lisztnek. Rengeteg ételhez, recepthez felhasználható részben vagy egészben. Vegetáriánusoknak, vegánoknak, diétázóknak is ajánlott fogyasztani, mert kiváló alternatíva fehérliszt helyett. A Nature Cookta Tökmagliszt készítése során először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd vegyszerek nélkül, hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó pelletet finomra őrlik. Amerika felfedezésével juthatott el ez az igen értékes növény Európába, melyet a mexikói őslakosok már sok ezer éve ismertek és termesztettek. Náluk több mint húsz fajta vad, valamint termesztett tök fordul elő. Európába, Ázsiába, Afrikába a 16. században jutott el. Hazánkban a II. világháború alatt már foglalkoztak olajtök termesztéssel. Manninger G. Adolf és Penyigei Dénes nevéhez fűződik a magyarországi héj nélküli olajtök nemesítése. A kifejezetten magja miatt termesztett tökfélék a kutatók szerint spontán jelentek meg a múlt században. A tökmagliszt sokrétűen felhasználható: kenyerek és péksütemények sütésére egyaránt alkalmas, de készíthetünk belőle pogácsát, pestot, lepényt is. Ha péksüteményekhez kizárólag tökmaglisztet használunk, a receptben szereplő tojásmennyiséghez adjunk még egy tojást, különben sikér (glutén) hiányában erősen morzsálódó finomságot kapunk. A pisztácia is kiváltható tökmagliszttel, mandulaaroma hozzáadásával. Mivel sok folyadék és zsiradék felvételére képes, kiváló sűrítésre is. Nagyszerű alternatíva búzaliszt helyett, diétázók körében igazán kedvelt alapanyag.
Információk
Főkategória | Lisztek, Maglisztek |
Alkategória | Maglisztek |
Glutén infó | Gluténmentes termék |