cím
Leírás
Az erdélyi kincs az egyik legjobb minőségű só: nem jódozott és természetes tisztaságú. Háztartásunkban leggyakrabban a konyhai sóval találkozunk, ám az emberi kéz által sokáig érintetlen helyekről származó sófajtáknak - ahogy a parajdi sónak is - sokkal több pozitív tulajdonsága van, mint tisztított társainak. A Nature Cookta Étkezési Parajdi Sót külső környezeti hatásoktól védett helyről szerzik be. Különlegességét tovább növeli, hogy kizárólag kézzel bányásszák, apró darabokra aprítják. Megtartja a lehető legtermészetesebb mivoltát, tulajdonságait. Az egyik legjobb hatású összetétel semmiféle adalékanyagot és csomósodásgátló szert nem tartalmaz, ellenben számos ásványi anyagot, valamint nyomelemet rejt magában.
A parajdi só az Ősóceán kiszáradásakor keletkezett. Az erdélyi sóvidék központja Parajd volt, mely a Kárpát-medence egyik legfontosabb bányászati helye ma is. A település neve a ‘paraj’ elnevezésből származik. A hagyomány szerint a sószállító fuvarosok lovaikat itt legeltették - ,,páréztatták” -, miközben szekereiket sóval megrakták. Cassiodorus római történetíró 1500 évvel ezelőtt azt hangoztatta, hogy a só az aranynál is nagyobb kincs, mely nélkül az ember nem tud élni. A parajdi sót a székely nemzet sójaként is emlegették, az itt lakók 1562-ig szabadon rendelkeztek ezzel a kinccsel. Felkeléseik miatt azonban II. János magyar király elrendelte a sóbányák őrzését, így jöhetett létre 1564-ben Parajd települése is. A világszerte ismert só Európa egyik legnagyobb sótartalékának számít. Értékét mutatja, hogy egész birodalmakat alapozott meg és tette gazdaggá a sólelőhelyek környékén élőket. A só szállítása útvonalakat határozott meg, s különböző adókat is kivetettek rá. Főzéskor, sütéskor mindenféle típusú étel ízesítésére alkalmazható. Nyugodtan használhatjuk a hagyományos, asztali só helyett húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, ‘sóágyakhoz’ is. Érdemes ezzel a sóval tartósítani a káposztát, hogy a levele ropogós maradjon. Elősózás a baromfihúsoknál és a halaknál ajánlott. A bárányhúst a sütés előtt 24-48 órával előbb javasolt besózni, így íze sokkal teltebb, ízletesebb lesz. A kivételes só gazdagabb ízvilágot kölcsönöz ételeinknek. Segítségével saját szánk íze szerint formálhatjuk finomságainkat.
A terméket száraz helyen tárold és olyan anyagoktól távol, melyektől idegen szagot vehet át, mert károsan befolyásolhatják minőségét.
Információk
Főkategória | Sók, Ételízesítők |
Alkategória | Sók / Ételítesítők |
Fajta | Parajdi |