Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mesterséges Adalékanyag

Az adalékanyagokat az élelmiszergyártás során keverik hozzá a nyersanyagokhoz, ezekkel ugyanis megakadályozhatják az élelmiszer romlását, javíthatják az ízét vagy a színét, fokozhatják tápértékét vagy éppen segíthetik a gyártási folyamatot. A leggyakrabban használt adalékanyagok a tartósítószerek, a színezékek, az édesítőszerek, az ízfokozók, az emulgeálószerek, a sűrítőanyagok és a stabilizálószerek. A mesterséges adalékanyagok nagyon sok feldolgozott élelmiszerben és étrend-kiegészítőben megtalálhatóak. Azért is alkalmazzák őket, hogy minél olcsóbb legyen az előállításuk, tovább eltárolhatóak legyenek és még olcsóbb legyen az adott termék ára. Legtöbbször "E" számokkal jelölik az élelmiszer összetevők között, de előfordul, hogy az adalékanyag nevét tüntetik fel a címkén. Ezek az anyagok felhalmozódhatnak szervezetünkben és gátolhatják a tápanyagok felszívódását, befolyásolhatják a hormonrendszert, károsíthatják a DNS-t, rák kialakulását idézhetik elő. Szerencsére nem minden adalékanyag káros, hiszen vannak természetes fajták is, például a színező anyagok, amelyeket növényekből állítanak elő. Íme néhány további, természetben is előforduló anyag: E322 lecitin: szójababban vagy napraforgómagban E160 karotinoidok: sárgarépában és egyéb sárga/narancssárga színű gyümölcsökben, zöldségekben E162 betanin: céklában E300 aszkorbinsav: gyümölcsökben - főként citrusfélékben - és zöldségfélékben. E100 kurkuma (sárga gyömbérgyökér): a gyömbérfélék családjába tartozó, Dél-Ázsiában őshonos gumós növény. E163 antociánok: különféle piros színű gyümölcsökben - bogyósokban - és zöldségekben találhatóak meg. Egészségünk védelmében érdemes olyan gyártót választani, amely mellőzi a szintetikus adalékanyagok használatát. Előfordulhat, hogy ezek a termékek valamivel többe kerülnek, de hosszútávon biztosan kifizetődőbb számunkra.

Tartalomhoz tartozó címkék: élelmiszeripar feldolgozott élelmiszer
Az oldal tetejére