A kollagén egy olyan fehérje, amely felelős a bőr rugalmasságáért, illetve az ízületek és a csontok egészségében is szerepet játszik. Az emberi szervezetben természetes módon képződik. Idővel azonban ennek a fehérjének a termelése lelassul. Ennek eredményeképpen az ember bőre elveszíti azon képességét, hogy visszanyerje alakját, azaz azt a jellemzőjét, amit sokan „rugalmasságnak” neveznek. Amint ez megtörténik, ráncok kezdenek kialakulni. Habár bizonyos ételek - például a csontleves - tartalmaznak kollagént, viszont azok az emberek, akik ránctalan bőrre vagy az egyéb egészségügyi előnyökre vágynak, gyakran keresnek olyan étrend-kiegészítőket, amivel növelhetik a kollagénbevitelüket. A legtöbb kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő hidrolízisen megy keresztül. Ez azt jelenti, hogy a gyártó a táplálékkiegészítőkbe kerülő kollagént peptidekre bontja le, ezáltal a szervezet számára könnyebben felszívódóvá és hasznosíthatóvá válik. A kollagén étrend-kiegészítők tabletták, kapszulák, porok és folyadékok formájában kaphatók. Az, hogy a kollagén étrend-kiegészítők hatékonyak-e vagy sem, attól függ, mire használja az adott személy.
Típusok:
I-es típusú kollagén: ez az egyik leggyakrabban előforduló típus az emberi szervezetben és hozzájárul a bőr egészségéhez.
II-es típusú kollagén: elsősorban a porcban fordul elő és hozzájárul az ízületek egészségéhez.
III-as típusú kollagén: ez a típus is a bőr egészségéhez járul hozzá azáltal, hogy javítja a rugalmasságot.
További két típus:
V-ös típusú kollagén: hozzájárul a méhlepény növekedéséhez, várandós nők esetében.
X-es típusú kollagén: a porcban is előfordul és hozzájárul a csontok egészségéhez, fejlődéséhez.
Fontos kiemelni: bármilyen kollagén-étrendkiegészítőt is válasszunk, figyeljünk arra, hogy egyidejűleg C-vitamint is fogyasszunk, hiszen ez a párosítás jelentős mértékben növeli a hasznosulást.