Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

K-vitamin

A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját. Ha a testünk vérzéssel járó fizikai sérülést szenved, az érpályában lévő egyes véralvadási faktorok aktiválódnak és ezután egymást is aktiválva létrejön egy öngerjesztő folyamat, melynek végkifejlete az, hogy elzáródik a vérző nyílás. Ebben a folyamatban több alvadási faktor keletkezéséhez K-vitaminra van szükség. Ennek hiányában ugyanis olyan alvadási faktorok jönnek létre, melyek nem tudnak a folyamat során aktiválódni, így nem tudnak részt venni az alvadásban, következésképp a vérzés ideje megnyúlik, vagy vérzékenység keletkezik. Zsírban oldódó vitamin, bár ennek ellenére nem raktározódik a szervezetben. K1-vitamint elsősorban zöld leveles növényekben találhatunk, mint például zöldség- és főzelékfélék, káposzta, brokkoli, spenót, paraj, valamint tej- és tejtermékek, máj. K1-vitamint többnyire táplálék formájában, készen viszünk a szervezetbe, a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével. Ez a K2-vitamin. Ebből következik, hogy vegyes táplálkozás és egészséges bélflóra esetén a szervezet ellátottsága kielégítő. Pótlása indokolt minden újszülöttnél, súlyos májelégtelenségben, felszívódási zavarokban, valamint a bélflóra károsodásakor.

Tartalomhoz tartozó címkék: k-vitamin máj
Az oldal tetejére