Előállítási technológia alapján az olajok lehetnek szűz, hidegen sajtolt, valamint finomított olajok. A szűz és a hidegen sajtolt olajok esetében semmiféle adalékanyag hozzáadása nem engedélyezett, az alapanyagok feldolgozása pedig csakis mechanikus módszerekkel történhet. Tisztítás után - bizonyos magvak esetében a héj eltávolítása után - következik az aprítás, majd az említett mechanikus eljárással, vagyis préseléssel állítják elő, nyerik ki az értékes olajat, hőkezelés nélkül. Az igy kapott olaj kémiai anyagokkal nem, de vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel, centrifugálással tisztítható. Telítetlen zsírsavtartalmuk végett rendkívül jót tesznek egészségünknek, csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, tele vannak E-vitaminnal, ebből kifolyólag erős antioxidánsok. A hidegen sajtolt szűz/extra szűz olajok hőstabilitása alacsonyabb, nem bírják túl jól a melegítést, ami azt jelenti, hogy sütésre-főzésre nem célszerű ezeket bevetni. Inkább salátákhoz adjuk őket, öntetként vagy akkor locsoljuk meg velük ételeinket (például krémlevesek), mikor azok már csak maximum langyosak. Szuper választás lehet egy jó kis dióolaj, mandulaolaj, tökmagolaj vagy szőlőmagolaj. Kukkants be ide!