Leírás
2020. Great Taste-díj: 2 csillag
A napraforgó hazánk egyik legismertebb haszonnövénye, magját és a magjából készült olaját szinte mindenki ismeri és fogyasztja. A magjából készült liszt azonban kevesebbek számára ismert, holott értékes ásványi anyagokat, rostokat tartalmaz és változatos módon fogyasztható. A Grapoila napraforgómagliszt hántolt napraforgómagból készül, a hidegen sajtolt olaj gyártása során. Ennek köszönhetően alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezik, mint a napraforgómag, viszont tartalmazza annak értékes ásványi anyagait.
Mivel szénhidráttartalma rendkívül alacsony, valamint természetesen előforduló cukrokat csak elenyésző mértékben tartalmaz, kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe. Fehérje-, valamint élelmi rosttartalma kiemelkedően magas és jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, cinket, szelént, mangánt, rezet és vasat. Így a napraforgómagliszt fogyasztásával jelentős mennyiségű értékes tápanyaghoz juttathatjuk szervezetünket.
Lágy ízének köszönhetően a konyhában sokféleképpen felhasználható, akár édes, akár sós ételek készítéséhez. A napraforgóliszttel kiválóan sűríthetünk krémleveseket, szószokat, mártásokat, főzelékeket. Ugyanúgy süthetünk, főzhetünk vele, mint a búzaliszttel, akár keverhetjük is a kettőt. Tökéletes alapanyag kenyér- és pizzafélékhez, sós kekszekhez, pogácsákhoz, süteményekhez. (Ha sütünk vele, érdemes egy kis aszkorbinsavat vagy szőlőmaglisztet adagolni mellé, így megelőzhető a tészta hőhatásra bekövetkező, amúgy teljesen ártalmatlan, zöldes színváltozása.) Joghurtba, müzlibe, turmixba vagy shake-be is keverhetjük, kiváló napindító “fehérjekoktél”.
Nagy örömünkre a Grapoila napraforgómagliszt 2020-ban, a világ legrangosabb ételkóstoló versenyén, a Great Taste-en kétcsillagos, kiváló minősítést szerzett. Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari kiállítása, a párizsi SIAL keretén belül meghirdetett innovációs versenyen pedig a döntőig jutott, „Az év új gluténmentes terméke” hazai versenyen különdíjat szerzett. Gluténmentes, vegetáriánus, vegán, illetve paleolit étrendet követők is fogyaszthatják.
A Grapoila termékek gyártásához az alapanyagot elsősorban hazai termelőktől vásárolják. A feldolgozást ‒ a nyersanyag beérkezésétől a csomagolásig ‒ saját üzemükben végzik, három magyarországi telephelyen. A termékek gyártásához használt nyersanyagokat elsősorban hazai termelőktől, illetve az európai unióból igyekeznek beszerezni, hiszen a minőségi alapanyag alapvető fontosságú a minőségi termékek előállításához. A legtöbb termelővel személyes kapcsolatot ápolnak. Azzal, hogy a beszerzéssel a hazai, illetve térségbeli termelőket részesítik előnyben, nem csak a minőséget biztosítják, hiszen legalább ilyen fontos szempont a hazai gazdaság, valamint a helyi termelők támogatása is.
Termék összetevők: zsírtalanított napraforgómagliszt.