A gluténérzékenységet kiváltó glutén - más néven sikér - egy fehérje, mely két összetevőből, a gliadinból és a gluteninből áll. A glutén gliadin tartalma az, mely elfogyasztása után kiváltja a gluténérzékenyeknél a nem kívánatos tüneteket. A glutén a gluténérzékenyek szervezetében reakcióba lép és elkezdi károsítani a bélbolyhokat, ezzel is megakadályozva a táplálék megfelelő felszívódását. A gluténfehérje a gabonafélékben, többnyire árpában és rozsban található, mely azt jelenti, hogy hagyományos kenyerekben és kenyérfélékben biztosan megtalálható, ezért fontos ezen termékek hanyagolása, de sajnos a felsorolás itt még nem ér véget. Fontos, hogy figyelmesen olvasd el a termékek hátoldalán található összetevőket és bizonyosodj meg róla, hogy az adott termék még nyomokban sem tartalmaz glutént. Tiltólistásak azon termékek is, melyek gluténtartalmú gabonát feldolgozó üzemben készültek, így ha konkrétan nem is szerepel számodra problémás összetevő a felsorolásban, figyelj az olyan egyéb feliratokra is, mint: "Nyomokban glutént tartalmazhat". Ebben az esetben ne vásárold meg a terméket, bármennyire is cukin pislog rád. Zabpehely esetében pedig csakis olyan fajtát válassz, melyen kifejezetten szerepel a gluténmentes felirat, ugyanis a zab, természetéből adódóan ugyan nem tartalmaz glutént, de gyártás során szennyeződhet vele. A témáról bővebben és arról, hogy gluténérzékenység esetén mit ajánlatos/nem ajánlatos fogyasztani, ezen írásunkban olvashatsz, ahol egy szuper összefoglaló-táblázat is vár rád.