Leírás
K1- és K2-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő cseppek Bioaktív MK7-el.
Termékük a megfelelő felszívódás és stabilitás biztosítása érdekében RSPO-minősítésű (fenntartható gazdaságból származó, „orangután-barát”) pálma- és kókuszolajból nyert MCT-olajban oldva tartalmazza hatóanyagait természetes formájukban, azaz K1-vitamint és a K2-vitamin bioaktív MK-7-es, szója allergént sem tartalmazó változatát. (Egyes termékek a K2 MK-7-nek a nem természetes, kevésbé hatásos „cisz-” formáját is tartalmazzák, a GAL K-komplex csak a hatásos, természetes „transz-” formáját.)
Adagolás:
Napi 12 csepp fogyasztása javasolt, közvetlen szájba cseppentve vagy ételhez keverve. Folyadékba ne keverd!
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Többféle K-vitamin létezik: K1, K2 és K3. A K1-vitamin zöldleveles zöldségekben van jelen, a K2-vitamin ipari húskészítményekben, valamint a fermentált nattóban található meg. Végül a K3-vitamin szervezetünkben termelődik, ha nagy mennyiségű K1-vitamint fogyasztunk. K2-vitaminból többfélét is megkülönböztetünk: az ún. menakinon-4 (MK-4) és a menakinon-7 (MK-7). Ezeknek van szintetikus (cisz-) és természetes (transz-) változata. A természetes MK-7 a legjobban hasznosuló ezek közül.
Miért fontos pótolni a K-vitaminokat?
Gyakorlatilag mindenki a hiányukban szenved, hiszen főleg füvet legelő állatok belsőségeiben, csontvelejében, agyában, illetve a fermentált nattoban találhatóak meg, ezeket pedig napi rendszerességgel nem fogyasztjuk nagy mennyiségben. Az átlagember táplálkozásában jellemzően túl kevés a K1-vitamin bevitel, sokszor a K2 is. Pár évvel ezelőttig azt hihettük, hogy a megfelelő mennyiségű K2-vitamin bevitelt nehezen tudjuk megvalósítani, azonban mára kiderült, hogy az ipari, tápozott állatokból készült húskészítmények K2-vitamin tartalma olyan magas, hogy el tudja tolni a szervezetben lévő K1-, K2 arányát.
Hatásuk
Szervezetünk, szöveteink, sejteink számára egyedül a K1 és a K2 MK-4 hasznos. Azonban bármely K-vitamin, amit elfogyasztunk, jelentős részben K3-vitaminná, majd K2 MK-4-é alakul. Ezer évvel ezelőttig nem létezett olyan élelmiszer, de pár évtizeddel ezelőttig sem nagyon, ami K2-vitamint tartalmazott volna, ellenben K1-vitamin forrás mindig is volt és őseink, ahogy a mai természeti népek is, nagy mennyiségű K1-vitamin fogyasztással rendelkeztek (főleg algákból, zöldségekből, magvakból), míg K2-vitamin bevitelhez gyakorlatilag nem jutottak, mégis a K2-vitamin ellátottságuk tökéletes, hiszen a K1-vitamin remekül alakul át K3-á, majd MK-4-é. Különösen, ha a D3-vitamin ellátottságuk is megfelelő, pláne, ha még az A-vitamin, magnézium, B6-vitamin ellátottságuk is. A K1-vitamin tehát át tud alakulni K2-vé, azonban a K2 nem tud K1-é. Emiatt aztán, ha egyoldalúan csak K2-vitaminhoz jutunk nagy mennyiségben, az kiszorítja a K1-et, ami pedig felborítja a természetes/ideális K-vitamin arányt a szövetekben. Különböző szöveteinknek, szerveinknek rájuk jellemző, ideális K-vitamin arányuk van (pl. a szív K1-et, míg az agy a K2-t preferálja). Állatkísérletekben ezt jól tudják vizsgálni, azonban a legfrissebb, eddigi legpontosabb mérési módszerrel végzett humán klinikai vizsgálatokban 360 mcg MK-7 napi szedése már nem csökkentette, hanem fokozta a meszesedést az erekben (feltehetően itt is a szöveti felborulás okozhatta). A K1-vitamin viszont önmagában biztosítja minden szövetben az ideális arányt és mennyiséget. Számos vizsgálattal igazolták, hogy a K1-vitamin azonos mértékben vagy jobban növelte minden szövetnek a K2-vitamin szintjét, mint a K2-vitamin maga, azonos dózisban összehasonlítva őket és egyben csak a K1-vitamin volt képes mindezt úgy növelni, hogy megtartotta a szöveti arányt. A K1-vitamin az eddigi vizsgálatokban hatásosabbnak bizonyult, mint a K2. Amiért mégis lehet értelme K2-vitamint is használni az az, hogy a K2 MK-7-es formájának a bioakkumulálódása (szöveti felhalmozódása) bő háromszorosa a K1-vitaminhoz képest, azaz kevesebb is elég belőle, így az EU-ban meghatározott maximális, naponta adható 1000 mcg-os K-vitamin mennyiség mellett magasabb K-vitamin szöveti szintet tudunk elérni, ha az 1000 mcg-ból 100 mcg-t vagy max. 200 mcg-t MK-7-re cserélünk. Ez így ugyan kevésbé gazdaságos, de a szabályozás betartása mellett így maximalizálható a K-vitamin bevitel hatékonysága.
A legtöbb kutatás még csak a csontritkulásra, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre koncentrál, de már a mostani kutatásokból is jól látható, hogy a szervezet K3-vitaminszintjének megemelése és a nagy dózisú K1- és K2-vitamin bevitele jelentős szereppel bír a daganatos betegségek és a cukorbetegség megelőzésében/kezelésében. Ezenfelül pedig, ha megfigyeljük azokat a népcsoportokat, akik ma is úgy élnek, mint ahogyan őseink éltek (vadászó-gyűjtögető népek), észrevehetjük, hogy jóval magasabb K1- és K2-bevitelt valósítanak meg táplálkozásukkal, mint mi és mentesek is a K-vitaminok hiányából adódó betegségektől.
A K2-vitamin segíti a D3-vitamin működését is és éppúgy nélkülözhetetlen számunkra. A K-vitamin talán legfontosabb szerepe a szervezetben, hogy képes aktiválni olyan fehérjéket, amelyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges (a csontokba és fogakba) és ne oda, ahol árt (lágyszövetek, vesék, erek). Nem csoda, hogy több tanulmány is igazolta, hogy a K-vitamin fogyasztással arányosan csökken a koszorúér-elmeszesedés/csontritkulás előfordulása, míg kalciumfogyasztással arányosan növekszik e betegségek száma, de csak K-vitamin hiány esetén, ami viszont általános. K-vitamin hiányában az elfogyasztott kalcium tehát kifejezetten káros! Ha a D3- és K-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor az egészségesnek tartott kalciumfogyasztás töredéke mellett is több kalciumhoz jut szervezetünk, ugyanis sokkal jobban hasznosítjuk. A mai vadászó-gyűjtögető népek kalciumfogyasztása is veszélyesen alacsonynak tűnik, mégis nekik vannak a legerősebb csontjaik, fogaik még öregkorukban is.
Abból, hogy a kalciumbeépülésre és így a csontfejlődésre milyen jó hatású a K2-vitamin, már önmagában is következik, hogy gyermekeknek különösen fontos, de van itt még valami! A XX. század első felében élt egy híres fogorvos, Dr. Weston Price, aki másfél évtizedig volt az Amerikai Fogorvosok Szövetsége kutatási osztályának elnöke. Vallásos ember volt és nem fért a fejébe, hogyan teremthette Isten a fogakat ilyen tökéletlenre, hogy már gyermekkorban lyukadjanak, felnőtt korra pedig már foghíjasak legyünk. Körbeutazta hát a világot, tanulmányozva sok népcsoportot, akiknek nagyon egészséges fogazatuk volt. Észrevette, hogy számos helyen még az öregeknek is teljesen egészséges fogazatuk van, holott még csak fogat sem mosnak! Ezen felül észrevette azt is, hogy azoknak a fogazata, akik sok olyan vajat fogyasztanak, amely lucernát vagy más, magas K1-vitamin tartalmú, füvet legelő állatok tejéből készül, épségében kiemelkedő. Végül arra jött rá, hogy az általa megfigyelt, jó fogazatú, vadászó-gyűjtögető népek táplálkozásában és a magas K-vitamin tartalmú, füvet legelő tehenek tejéből készült vajban van egy anyag, ami a jó fogazatukért felelős. Ekkoriban még nem tudta ezt pontosan beazonosítani, így „Aktivátor-X”–nek nevezte el, s elkezdte vizsgálgatni a különböző vajak Aktivátor-X tartalmát. Végül készített egy ebben gazdag vajkivonatot, amit aztán elkezdett használni a praxisában, illetve iker- és testvérpároknak adagolta születésüktől (egyikük kapta, másikuk nem). Azoknak, akik kapták, kerekebb, szimmetrikusabb arcuk fejlődött, szép, rendezett foguk lett. Azoknál, akik nem kapták, gyakran hosszúkásabb, kevésbé szimmetrikus arcszerkezetük és keskeny orruk (orrsövényferdülés) fejlődött, sőt gyakran fogszabályozásra szorultak. A praxisában meg azt vette észre, hogy ezzel a vajkivonattal képes volt gyerekeken 6 hónapnyi kezeléssel, fúrás nélkül kezelni szuvas fogakat. Új dentin-réteg alakult ki és a szuvasodás megszűnt. Eredményeit, valmint az ikerpárok összehasonlító fotóit a Nutrition and Physical Degeneration című könyvében jelentette meg. Azóta beazonosították ezt a rejtélyes Aktivátor X-t. Kiderült, hogy nem más, mint a K1-, K2-, A- és D3-vitamin együttese, ez volt olyan sok az általa készített vaj-kivonatban. Az eddigi tudományos vizsgálatokból és Dr. Weston Price megfigyeléseiből a következő hatások tulajdoníthatóak a K2-vitaminnak, illetve a nagy dózisú K1-vitaminnak:
Meszesedés gátlása
A K2-vitamin megakadályozza (és megfigyelések szerint vissza is fordítja) a szív- és érrendszeri meszesedést, ahogyan egyéb lágyszöveti és szervi (pl. vesék) meszesedést is. (A K1-vitamin hatásosabban, mint a K2-vitamin.)
Fogazat és arcszerkezet
A K-vitaminok, A-vitamin és D3-vitamin együtt megakadályozza és vissza is fordítja a fogkövességet, fogszuvasodást, sőt a kisebb lyukakat képes be is forrasztani (a dentin-réteget legalábbis). Kora gyermekkortól szedve biztosítja a szabályos, egészséges fogak és szép, szimmetrikus arc fejlődését.
Csontritkulás
A K- és D3-vitamin segít megelőzni a csontritkulást és az erős, egészséges, rugalmasabb csontszerkezet fejlődéséhez fontos.
Daganatos megbetegedések ellen
A nagy dózisú K1- és K2-vitaminnak is rákellenes hatása van. Egy vizsgálatban nagy dózisú K1-vitamint adva daganatos betegeknek, jelentősen javult az állapotuk, illetve meggátolta a daganat növekedését. Feltehetően a K3-vitamin szintjének növekedése miatt, amit a nagy dózisú K1-vitamin okozott.
K3-vitaminszint növelése
A nagy dózisú K1-vitamin jelentősen növeli a szervezetben a K3-vitamin képződését. A K3-vitamin jelenlegi vizsgálatok alapján ígéretes a daganatos megbetegedések kezelésében. Termékükbem a K2-vitamin legaktívabb, természetes, MK-7-es formáját alkalmazzák és a K3-vitamin termelés fokozása érdekében nagy mennyiségű K1-vitamint is adtak hozzá. Semmi egyéb adalékanyagot nem tartalmaz és mivel olajban van oldva, a felszívódása is kiváló.
A K2 MK-4-probléma áthidalása
Termékeik a K2-vitamin MK-7-es formáját tartalmazzák, mivel az EU-ban csak ez engedélyezett, a K2 MK-4-es formája nem. A termékeikben található nagy dózisú K1-vitamin szintén remekül fokozza a szervezet K2 MK-4-szintjét. Őseink is K1-vitaminból alakítottak elegendő mennyiségű MK-4-et, ugyanis élelmiszerekből lehetetlen megfelelő mennyiségű MK-4-et bevinni, míg K1-vitamin bőségesen fordul elő zöldségekben és állati belsőségekben is (ez utóbbiakban egy kevés MK-4 is van). Termékükbe tehát a megengedett legtöbb K1-vitamint tették a K2 MK-7-es változata mellé, hogy MK-4-szintünket is fokozza. A K1 és a K2 sem túladagolható, minél több kerül a szervezetbe, annál jobb.
A K2 cisz/transz-problematika
A K2-vitaminoknak azontúl, hogy MK-4, MK-7 vagy éppen egyéb változatairól beszélünk, két formája létezik: cisz és transz. Csak a transz formájú hatásos és található meg a természetben. A K2 cisz-formája se nem természetes, se nem hatásos, sőt feltételezhető, hogy szintén tud kötődni a K2 receptoraihoz, ezáltal elfoglalja azt a megfelelő transz-K2 elől. Azaz, ha egy K2-alapanyagnak magas a cisz-tartalma, akár K2-vitamin-hiányhoz is vezethet. Sajnos a K2-alapanyagok többsége nem megfelelő cisz/transz-arányú és minél rosszabb ez az arány, annál olcsóbb az alapanyag. Emiatt egyre több hatástalan (vagy akár ártalmas) K2-vitamint tartalmazó termék jelenik meg, egyre olcsóbban. Csak az olyan K2 MK-7 megfelelő, ami maximum 5% cisz-izomért tartalmaz (min. 95% transz mellett). Ezt persze nem szokták jelölni, de fontos tudni, hogy még a legnevesebb gyártók is sokszor a legolcsóbb, legrosszabb arányú alapanyagot használják, aminek akár 80%-a is lehet cisz (20% transz mellett). A GAL a termékükben sokáig egy virágesszenciaolaj-komponensekből előállított K2 MK-7-et használt, mert az volt az egyetlen szója- és egyéb allergének felhasználása nélkül készült, egyben legjobb cisz/transz-arányú alapanyag (max. 2% cisz, min.98% transz). Nemrég azonban megjelent egy még jobb arányú alapanyag, most már ennek van a világon a legjobb cisz/transz-aránya (1% alatti cisz, 99% feletti transz). Ez szintén szója- és egyéb allergén-mentes, valamint az egyetlen olyan K2 MK-7, amelyet teljesen vegyszermentesen, pusztán erjesztéssel állítanak elő, így azonnal át is álltak erre az alapanyagra.
A nattó egy tradicionális japán étel, ami a Bacillus subtilis natto nevű baktériummal erjesztett szójabab. Ebben rengeteg K2 MK-7 van. Sok gyártó ezzel a baktériummal (vagy gyakran másikkal) szójaprotein-izolátumot fermentál, amiből aztán vegyszeresen kinyerik a K2 MK-7-et. Ezek bár nem nattó-kivonatok, mégis minden esetben így nevezik őket. A nem megfelelő fermentációs táptalaj (szójaprotein-izolátum) és a B. subtilis natto-tól eltérő baktérium miatt ezek cisz/transz-aránya is sokszor rossz. Az előbb említett, a GAL által használt új K2 MK-7 is a „nattó-kivonatok” közé tartozik, ha úgy vesszük, de lényeges különbség van: itt a fermentációs táptalaj nem szója, hanem egyéb allergén-mentes növényekből áll, amit egy neves japán tradicionális nattógyártó által biztosított Bacillus subtilis natto-val erjesztenek. Emiatt szójamentes. Az így keletkezett magas K2 MK-7 (~100% transz)-tartalmú, fermentált növényi masszából vegyszermentesen, ún. szuperkritikus extrakcióval (pusztán változó nyomású szén-dioxid gázzal) nyerik és kristályosítják ki a világ legmagasabb transz- (és legalacsonyabb cisz-) tartalmú K2 MK-7-jét, ami emellett teljesen vegyszer- és allergén-mentes is.
Warfarin vagy Kumarin (K-vitamin antagonista) típusú véralvadásgátló szedése esetén csak orvosod jóváhagyásával fogyaszd!
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási/élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat. Kijelentik, hogy a termékeik hatóanyagairól szóló írásaik kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, termékeik megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóik visszatérő rendeléseikkel megtisztelik őket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben hisznek, ezért dolgoznak.
Forrás: Gyártó
Információk
Főkategória | Vitaminok, Ásványi Anyagok |
Alkategória | Vitaminok |
Típus | K-vitamin |