Leírás
Az E-vitamin csalàd mind a négy tagját tartalmazó, szójamentes, növényi kivonatot oldottak alacsony Ω6-tartalmú napraforgóolajban. Így természetes E-vitamin-komplexhez juthatunk kapszulák nélkül. E-vitaminként az alfa-tokoferolt használják széles körben, azonban a természetben ez így önmagában nemigen található, mindig vannak mellette béta-, gamma- és delta-tokoferolok is, amelyek jelentőségével egyre több kutatás foglalkozik. Termékük az E-vitamint a négyféle tokoferol-komplex keverékeként tartalmazza, úgy, ahogy azok a természetben is előfordulnak, együtt. Hordozóanyagként csupán ún. magas olajsavas napraforgóolajat alkalmaznak, amelyet egy olyan (nem génkezelt) napraforgómag fajtából préselnek, ami Omega-6 zsírsavakból nem 20-30%-ot tartalmaz, mint a hagyományos, hanem mindössze 1-2%-ot. Ettől nem csupán stabilabb lesz, de szervezetünk Omega-6/Omega-3 arányán sem ront. A felhasznált tokoferolok napraforgómagból és nem szójából vannak kivonva.
Adagolás:
Napi 28 csepp, lehetőleg étkezéskor.
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
E-vitaminként sokáig minden gyártó csak alfa-tokoferolt használt és ez sajnos még ma is nagyon gyakran így van. Hogy ez miért akkora probléma? Az E-vitaminnak sok formája (izomerje) ismert, alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferolok, valamint tokotrienolok. Illetve nemrégiben a kiwi héjában is azonosítottak egy újabb tokoferolt. Régi, elavult mérések és azok helytelen értelmezése miatt az alfa-tokoferolt tartották a legerősebbnek ezek közül, így E-vitaminnak csak ezt lehet jelölni termékeken (illetve ez egy kicsit bonyolultabb, de lényegét tekintve így van). Emiatt a legtöbb gyártó E-vitaminként csak alfa-tokoferolt használ, az éri meg mind az ára, mind pedig a rossz szabályozás miatt. Azonban a természetben alfa-tokoferol önmagában sosem fordul elő, mindig csak egyéb tokoferolokkal együtt. Ebből már sejteni is lehetett, hogy E-vitamint (alfa-tokoferolt) a többi tokoferol nélkül szedni veszélyes, “természetellenes”.
Már 1994-ben is kijött egy tanulmány, mely szerint az E-vitamin és egyéb antioxidánsok pótlása fokozza a rák, továbbá egyéb betegségek kockázatát dohányosok körében. Majd 2000-ben is az ún. SELECT kutatás eredményeit is publikálták, ahol az derült ki, hogy az E-vitamin (alfa-tokoferol egyéb tokoferolok nélkül) jelentősen fokozza a prosztatarák kockázatát. Azonban azt is megállapították, hogy ha egyéb-tokoferolokat (főleg gammát-) is fogyasztottak az alfa- (E-vitamin) mellé, akkor az jelentősen (ötödére!) csökkentette a prosztatarák kockázatot. E két kutatás eredményét úgy kommunikálta a közegészségügy és a média, hogy a gyógyszeriparnak kedvezzen, azaz, hogy nem szabad vitaminokat, antioxidánsokat, étrend-kiegészítőket szedni, mert ártanak. A valóság azonban egészen más! Ezekben a kutatásokban a különböző vitaminok és antioxidánsok nem természetes formáit és nem természetes arányait használták. E-vitamin esetében csak alfa-tokoferolt izoláltan adtak ott, ahol károsnak találták, annak is a szintetikus dl-alfa-tokoferol formáját és nem a természetes d-alfa-tokoferol formáját. Valószínű, ha a természetes d- formáját adták volna is, ugyan ez az eredmény született volna, hiszen a problémát az okozza, hogy ha alfa-tokoferolt szedünk a többi tokoferol nélkül, akkor szöveteinkben megváltozik a tokoferolok aránya: megnő az alfa a többihez (főleg a gammához) képest. Újabban pedig kiderült, hogy pl. a gamma-tokoferol erősebb antioxidáns hatású és több pozitív hatással is rendelkezik, mint az alfa (pl COX-2 gátlás révén gyulladáscsökkentő hatású is, míg az alfa nem). Azaz végeredményben kiszorította az E-vitamin pótlás a még jobb hatású gamma-tokoferolt a vizsgálatban résztvevő alanyok szervezetéből és ez okozta a káros hatást. Fontos tehát, hogy csak olyan E-vitamin készítményt válasszunk, ami kevert-tokoferolok / vegyes-tokoferolok formájában tartalmazza a benne lévő E-vitamint és ne alfa-tokoferol formájában.
Vigyázat! Sok készítményen szerepel, hogy “természetes E-vitamin”. Ezek semmivel sem jobbak, ha csak alfa-tokoferolt tartalmaznak. Ez összesen annyit jelent, hogy nem a szintetikus dl-alfa-tokoferolt, hanem a természetes d-alfa-tokoferolt tartalmazzák, amitől azonban még éppen olyan károsak, hiszen bármilyen alfa-tokoferol szedése a többi tokoferol nélkül kiszorítja szervezetünkből az alfánál hasznosabb formákat. E-komplex termékükben az E-vitamin természetes tokoferolok keverékének formájában található meg, melyek NON-GMO növényi kivonatokból származnak. Sem szója-allergént, sem más allergizáló anyagot nem tartalmaznak.
A vegyes-tokoferolok keverékét pedig ún. magas olajsavas napraforgóolajban oldották, mely egy olyan speciális NON-GMO napraforgómagból van hidegen sajtolva, melynek Omega-6 tartalma rendkívül alacsony (1-2% a szokásos, kb. 25%-kal szemben), így nem csak a tokoferolok arányát segít helyretenni, de az Omega-3/Omega-6 arányunknak sem árt. A kevert tokoferolok legfontosabb hatásai a teljesség igénye nélkül, az eddigi kutatások tükrében:
Érrendszerre gyakorolt pozitív hatásai
- Javítja az endothel funkciót:
- Az étkezés után megemelkedett vércukor erekre kifejtett káros hatásait csökkenti már 5 nap használat után.
- Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
- A nitrogén-oxid fokozása révén javítja a véráramlást.
Egyéb pozitív hatásai
- Javítja a máj funkcióit, májcirrózis és egyéb májproblémák esetén jó hatású.
- Fokozza az immunitást, elsősorban az idősebb korosztály körében.
- Gyulladáscsökkentő hatás.
- Mérsékli a légúti allergiákat.
- Erős antioxidáns.
- Védi a DNS-t a sugárzásokkal szemben, beleértve a röntgensugárzást is.
- Csökkenti a felső-légúti fertőzések előfordulását.
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási/élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A GAL SynergyTech Zrt. valamennyi kommunikációs felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat. Kijelentik, hogy a termékeik hatóanyagairól szóló írásaik kizárólag a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek eladásösztönző célt nem hordoznak, termékeik megvásárlására nem buzdítanak. Ha Vásárlóik visszatérő rendeléseikkel megtisztelik őket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben hisznek, ezért dolgoznak.
Forrás: Gyártó
Információk
Főkategória | Vitaminok, Ásványi Anyagok |
Alkategória | Vitaminok |
Típus | E-vitamin |