Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Folsav

A folsav B9-vitamin, más néven M-vitamin, mely vízben oldódik. Különösen fontos várandós kismamák számára, a terhesség első trimeszterében. "Magzatvédő vitaminként" is ismert, hiszen a folsav segítségével jelentősen csökkenthetőek a súlyos, központi idegrendszert, agyat és gerincvelőt érintő fejlődési rendellenességek. Szakemberek szerint a nőknek már a várandóság előtt érdemes folsavat szedniük, még akkor is, ha nem terveznek rövid időn (1-2 hónapon) belül teherbe esni. Egy 2009-es kutatás szerint ugyanis azoknál a nőknél, akik a várandósságuk előtt legalább egy évig folsavat szedtek, a felére csökkent a koraszülések kockázata. Ma már rengeteg élelmiszert dúsítanak folsavval, de természetes forrásai közé tartozik a spárga, a keresztesvirágúak (például brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó stb.), a sötétzöld leveles zöldséges (spenót), a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojássárgája és a hüvelyesek. Egyes kutatások szerint májunk csak mintegy 3-5 hónapra elegendő mennyiséget tud tárolni. Egy átlagos, egészséges felnőtt szervezet napi folsavigénye kb. 300 mikrogramm, ennél valamivel több, mintegy napi 400-500 mikrogramm javasolt serdülőkorban, illetve a gyermeket tervező vagy kisbabát váró hölgyeknek. A folsavhiány egyik leggyakoribb oka az elégtelen táplálkozás, vagy az ételek rendszeres túlfőzése (ugyanis a vitamin hőre elég érzékeny, így magas, tartós hő hatására gyorsan elbomlik).

Tartalomhoz tartozó címkék: b-vitamin folsav
Az oldal tetejére