Az eritrit, más néven eritritol egy olyan cukoralkohol, melyet egyre több csökkentett kalóriatartalmú ételben, édességben megtalálhatunk, mint természetes édesítőszer. Az eritrit olyan gyümölcsökben is természetes módon előfordul, mint a szőlő, a dinnye vagy a körte. Teljesen biztonságos a használata, amit az amerikai FDA is elismert, először 1997-ben, majd 2001-ben meg is erősítette ezen álláspontját. Az eritrit egy fehér, kristályos por, melynek íze nagyon hasonlít a szacharózhoz, vagyis a finomított, klasszikus cukorhoz. Gyakorlatilag kalóriamentes, glikémiás indexe nulla, tehát nem emeli meg a vércukorszintet. A fogaknak is “ jót tesz”, azáltal, hogy nem okoz fogszuvasodást. Cukorbetegek számára bátran ajánlható. Mivel nagy része a vékonybélben 24 órán belül felszívódik, így igen gyorsan, hashajtó mellékhatások nélkül távozik a szervezetből. Túlzott fogyasztása esetén is csak ritkán jelentkeznek esetleges mellékhatásai.