Zöldség vagy gyümölcs alapú fűszeres szósz. Az eredeti indiai chutney általában friss gyümölcsök és fűszerek együtteséből állt, ám az angol gyarmatbirodalomnak köszönhetően az általunk ismert chutney-k jelentős része valamilyen hőkezelésen átesett fűszeres paszta vagy mártás. Idézet a Kanálka Manufaktúrával készített interjúnkból:
"Maga a chutney lényegében egy indiai eredetű, sűrű, gyümölcsös-hagymás-fűszeres szósz, mártás. Nálunk azt jelenti, hogy az alapja a vöröshagyma és ebbe dolgozzuk bele a gyümölcsöket, zöldségeket. Pici mennyiséget csak, de kell, hiszen ez adja azt az extra ízt. Összességében a lekvárhoz hasonlít, csak sokkal darabosabb és nem annyira édes, hiszen ahogy mondtam, a meggyesben van egy kis menta, egy kis pikantéria, ezáltal húsok mellé remekül illik. A chutneyt inkább főétel mellé ajánljuk, köretnek."