A barna rizs tulajdonképpen ugyanaz, mint a sima fehér rizs, hiszen ugyanarról a növényről származnak. Nem létezik külön barna és fehér rizs fajta, a különbséget pusztán a feldolgozás módja teszi. A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz és annak fényében távolítanak el róla rétegeket, milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről, míg a fehér rizsnél több réteg, sőt leggyakrabban még fényezésen is átesik. Tehát attól barna a barna rizs, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti korpát és csírát, az úgynevezett "ezüsthártyát". Emiatt viszont lassabban fő és keményebb marad, de nagyobb a tápértéke. A barna rizs lényegében egy finomítási feldolgozás során keletkezik, melynek az a lényege, hogy a rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak. Sokkal több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz klasszikus társához képest, ráadásul nagy előnye, hogy nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Készítenek belőle tésztákat is, igy egy jó kis barna rizs spagettit is bármikor próbára tehetsz.