A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, mely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A DNS- és RNS-szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejt normális képzésében. Főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. A táplálékkal bejutott vitamin a vékonybélben szívódik fel. A felszívódáshoz egy, a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt, intrinsic nevezetű faktorra van szükség, mellyel stabil komplexet képes alkotni. A vérkeringésbe kerülve egy transcobalamin nevű fehérje segítségével szállítódik el a csontvelőbe és egyéb célszervekbe. Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin képzésre, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba. A vitamin életideje igen hosszú (1-2 év), így csak lassan vezet vérszegénységhez, illetve tüneteket is későn okoz. Kiválasztása a májon keresztül, epével történik. Hiányában megaloblastos anaemia alakul ki, vagyis nagysejtes vérszegénység. B12-vitamin deficit létrejöhet nem megfelelő mennyiségű bevitel esetén (pl.: vegetáriánus étrend) vagy ha a felszívódásban zavar alakul ki (gyomoreltávolítás, bélbetegség), valamint fokozott felhasználódás (bélférgesség), továbbá fokozott igénybevétel során (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás). Állati eredetű termékeket nem fogyasztók számára kötelező ezen vitamin szintetikus pótlása.